Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δερμιτζάκης - Εμβολιασμοί: Τείχος ανοσίας για το καλοκαίρι

Για το πρώτο τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό βάσει των εμβολιασμών αλλά και για την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων μίλησε ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης

Για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα μας, την πορεία των εμβολιασμών, την πρόταση του Τζο Μπάιντεν για άρση της πατέντας, αλλά και τις μεταλλάξεις μίλησε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης. Αρχικά αναφέρθηκε στα πολύ χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς των υγειονομικών και των ηλικιωμένων στη χώρα μας.

«Είναι όντως πολύ χαμηλά τα ποσοστά και το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι ηλικίες δόθηκε πρώτα η επιλογή να κάνουν το εμβόλιο είναι και αυτές που έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να καταλήξουν στο νοσοκομείο και γι' αυτό κατά ένα μεγάλο ποσοστό βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει και υψηλές νοσηλείες και υψηλούς θανάτους σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν επίσης υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά σχετικά χαμηλή επιβάρυνση στο σύστημα υγείας και αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα τωρινό Σίναι ένα πρόβλημα που θα εντοπίσουμε σύντομα όταν θα θέλουμε πια να φτάσουμε σ' αυτό που λέμε “ανοσία της αγέλης”».

Αν φτάσουμε τους αριθμούς των εμβολιασμών θα πετύχουμε ανοσίας της αγέλης για το καλοκαίρι

Στη συνέχεια τόνισε ότι με την τωρινή στρατηγική των εμβολιασμών θα έχουμε για το καλοκαίρι τουλάχιστον ένα τοίχος προστασίας απέναντι στον κορονοϊό. «Η ανοσία της αγέλης είναι να παρεμποδίσουμε τη μετάδοση, όχι τόσο πολύ για τις νοσηλείες που σημαίνει ότι εάν εμβολιάσουμε ανθρώπους, οι οποίοι είναι πολύ ενεργοί στην κοινωνία και έχουν πολλές επαφές, όπως οι πιο νέοι αντί για τους ανθρώπους που είναι οι μεγαλύτεροι σε κίνδυνο να ασθενήσουν σοβαρά. Νομίζω ότι ίσως πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη μετάδοση. Θεωρώ ότι αν φτάσουμε τους αριθμούς των εμβολιασμών ανεξάρτητα ηλικιών όπως είναι η στρατηγική μέχρι τέλος Ιουνίου, θα πετύχουμε το αποτέλεσμα της ανοσίας της αγέλης για το καλοκαίρι που η μετάδοση είναι χαμηλή λόγω των καιρικών συνθηκών. Αυτό δεν φτάνει για το χειμώνα, θα πετύχουμε προσωρινά για 2-3 μήνες αντίστοιχη μ' αυτή που θέλουμε να πετύχουμε μακροχρόνια, αλλά μετά είναι αυτό το «βουνό» που χρειάζεται να περάσουμε που είναι να βάλουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους σε ποσοστό 80-90% για να προστατέψουμε και για τον χειμώνα».

«Από εδώ και πέρα δεν τίθεται θέμα ευθύνης του κάθε πολίτη και συνολικά της κοινωνίας απέναντι στο υγειονομικό κομμάτι, τίθεται και απέναντι στο οικονομικό κομμάτι. Ξέρουμε ότι η οικονομία και η παιδεία, τα παιδιά που είναι μακριά από το σχολείο, κάτι το οποίο στοιχίζει κοινωνικά πάρα πολύ., που το έχουμε ανεχτεί σε ένα μικρό ποσοστό αυτή την περίοδο γιατί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα των θανάτων, διότι δεν έχουμε τις λύσεις. Από τη στιγμή όμως που οι λύσεις θα υπάρχουν, δηλαδή τα εμβόλια θα υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Από τη στιγμή η ηθική δεν φτάνει για να εμβολιαστούν άνθρωποι οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή, τότε η υποχρεωτικότητα είναι κάτι σημαντικό. Προσπαθώ να καταλάβω πώς ένας άνθρωπος που βρίσκεται στον υγειονομικό χώρο βγαίνει και μπορεί να συζητάει για να κάθεται ο κόσμος σπίτι με βάση αυτά τα μέτρα εδώ και 1,5 χρόνο και να μην αντιλαμβάνεται ότι αντίστοιχη υποχρεωτικότητα πρέπει να ισχύει και στα εμβόλια. Είναι μια συνολική προσπάθεια που όλοι πρέπει να έχουν αυτή την ευθύνη», προσέθεσε ο κ. Δερμιτζάκης.

Είμαι κατά της άρσης της πατέντας των εμβολίων

«Γενικά δεν είμαι υπέρ της πρότασης του Τζο Μπάιντεν για την πατέντα του εμβολίου απ' όποιον κι αν προέρχεται, διότι νομίζω ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι φαρμακευτικές θα οδηγήσει σε μια εντελώς λάθος αντιμετώπιση για το μέλλον. Αν καταργηθούν αυτή τη στιγμή οι πατέντες, παρθεί αυτό το μέσο κέρδους, οι οποίες επανεπενδύουν αυτό το ποσό στην έρευνα. Αν αυτό συμβεί τι θα γίνει αν σε 10 χρόνια υπάρξει μία άλλη πανδημία. Ο άλλος τρόπος είναι να γίνουν παγκόσμιες συμφωνίες όπως είναι o COVAX. Θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερη φασαρία και προβλήματα μελλοντικά αν αφαιρεθούν οι πατέντες σε σχέση με το να μπούμε σε μια λογική που να λέει να υποστηρίξουμε αυτές τις εταίρες να υποστηρίξουν την παραγωγή τους και να τους δώσουμε τα κίνητρα να κατεβάσουν τις τιμές. Πρέπει να δημιουργούμε συνθήκες win-win. Να κερδίζουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ, Δερμιτζάκης.

«Έχουμε σημαντική βελτίωση, το βλέπουμε καθημερινά και εβδομαδιαία. Θα ήθελα να δω μία επιτάχυνση αυτής της μείωσης των κρουσμάτων. Οι ελευθερίες των εμβολιασμένων είναι συνάρτηση του πόσα είναι τα κρούσματα. Αν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού αυτό το πολύ μικρό ποσοστό το 3%, το 5% ανάλογα με το εμβόλιο πιθανής ασθένειας και μετάδοσης του ιού, κάνει τον εμβολιασμένο πιο ευαίσθητο και πιο μεγάλο συμμέτοχο στη μετάδοση γι' αυτό θα πρέπει να πέσουν γρήγορα τα κρούσματα. Άρα είναι προς όφελος όλων μας και να πέσουν τα κρούσματα ν' αποσυμπιέσουμε το Σύστημα Υγείας καιν α έχουμε περισσότερες ελευθερίες και να επιταχύνουμε τις ελευθερίες των εμβολιασμένων. Αν φτάσουμε στα περσινά επίπεδα κρουσμάτων 10-20 τη μέρα μαζί με ένα ποσοστό εμβολιασμένων 40-50%, νομίζω μπορούμε να κάνουν ένα πολύ ελεύθερο καλοκαίρι», είπε για την τωρινή κατάσταση με τον κορονοϊό και τι επίκειται για τον χειμώνα.

Μεταλλάξεις

«Η συζήτηση για τις μεταλλάξεις είναι υπερβολική. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανοσίας, η ανοσία που έχει σχέση με τα αντισώματα και η ανοσία που έχει σχέση με τα κύτταρα. Έχει φανεί ότι η κυτταρική ανοσία δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις. Καλώ είναι να τις παρατηρούμε αλλά δεν πρέπει να ανησυχούμε σ' αυτή τη φάση από τις μεταλλάξεις που έχουμε δει».

«Αν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε 80-90% των ενηλίκων ή και καταφέρουμε να βάλουμε και τους εφήβους που είμαστε πολύ κοντά να έχουμε αδειοδοτημένα εμβόλια, δηλαδή φτάσουμε σε ένα 70-75% του πληθυσμού το οποίο είναι εμβολιασμένο και σώσουμε στους έφηβους τη δυνατότητα να μην κυκλοφορούν με μάσκες στα σχολεία τους νομίζω ότι αυτό θα μας προστατέψει το χειμώνα. Παρ' όλ' αυτά το γεγονός ότι θα έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων γύρω στο 40-50% σε συνδυασμό με αυτούς που έχουν ασθενήσει δεν θεωρώ ότι θα έχουμε, αυτά που είχαμε πέρυσι», κατέληξε ο καθηγητής.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #μετάλλαξη #Εμβόλιο #εμβολιασμός