Μενού
  • Α-
  • Α+

Mπορεί η Πρωτομαγιά του 2021 να τιμήθηκε στις 4 Μαΐου ως μεταφερόμενη αργία - αλλά και ως απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΕΣΗΕΑ - ωστόσο, 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει για σήμερα, 6 Μαΐου, όλες οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με κοινή πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας και της ΑΔΕΔΥ. ΕΚΑ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00, ενώ στις 10:00 θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και το ΠΑΜΕ, όπου θα παρευρεθεί και ο κύριος Κουτσούμπας.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην κατάργηση του 8ωρου», το ΕΚΑ καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στο νέο εργατικό νομοσχέδιο, ενώ οι 3 βασικοί πυλώνες που ανησυχούν τους συνδικαλιστές είναι η αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ατομικές συμβάσεις, η κατάργηση του 8ωρου και η ενίσχυση της υπερωριακής απασχόλησης, καθώς και το ζήτημα των τριμερών συναντήσεων της Επιθεώρησης Εργασίας. 

Μποτιλιάρισμα στους δρόμους 

Η 24ωρη απεργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ, τρόλεϊ και Τραμ έχει προκαλέσει από νωρίς το πρωί πολλή αυξημένη κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, με τις λεωφόρους Κατεχάκη, Συγγρού, Πειραιώς, Ηλιουπόλεως και Βασιλέως Κωνσταντίνου να είναι αυτή την ώρα απροσπέλαστες.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Τροχαία, κλειστές για την κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων, παραμένουν μέχρι και αυτή την ώρα οι: Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας, οδός Πανεπιστημίου και λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από Σέκερη.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Πάντως, σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας παρατηρείται αυξημένη κίνηση λόγω της απεργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εργαζομένων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς σήμερα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλη την ημέρα το Μετρό και ο ΗΣΑΠ (γραμμές 1, 2 & 3), τα τρόλεϊ και το τραμ.
  • Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες καταγγέλλουν την κυβέρνηση πως «μετά από διάφορα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν στη διάρκεια της πρωτοφανούς πανδημίας, με μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα, ετοιμάζεται να προωθήσει μια σειρά ρυθμίσεις για την καταστρατήγηση της 8ωρης εργασίας, την υπονόμευση της απεργίας και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης. Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται», σημειώνουν σχετικά.

Στάση εργασίας και στον Προαστιακό

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με ανακοίνωσή της εχτές ενημέρωσε ότι θα υπάρξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 10:00 έως 13:00 σήμερα Πέμπτη και για αυτό θα υπάρξουν τροποποιήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Στις 6 Μαΐου, τέλος, δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μετά την απόφαση που έλαβαν, οι διοικήσεις 13 ναυτεργατικών σωματείων για την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Οι διοικήσεις των σωματείων συμμετείχαν σε σύσκεψη, στην οποία συζήτησαν τις εξελίξεις που αφορούν τα εργατικά και ναυτεργατικά προβλήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο την «επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη από κυβέρνηση και κεφάλαιο ενάντια στα εργατικά, κοινωνικοασφαλιστικά, δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA