Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Self tests: Μεγάλη η ζήτηση από γονείς ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

«Κόκκινο» χτυπάει η ζήτηση των self test στα φαρμακεία από γονείς μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, καθώς από την προσεχή Δευτέρα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων

Μαζική επιστροφή στα θρανία από τη Δευτέρα (10 Μαΐου) και όλο και περισσότεροι σπεύδουν για το απαραίτητο self test. Αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων, ενώ σήμερα (7/5) το υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινίσεις και για τους υπόλοιπους εργαζομένους που χρειάζεται να αυτοεξετάζονται.

Από το πρωί, οι γονείς σπεύδουν στα φαρμακεία για να προμηθευτούν self test για τα παιδιά τους, ενώ οι φαρμακοποιοί τους εξηγούν αναλυτικά τις οδηγίες χρήσης. Το πρώτο ατομικό τεστ της εβδομάδας μπορούν να το παραλάβουν μέχρι το Σάββατο (8/5), ενώ το δεύτερο από Δευτέρα (10/5). Όπως εξήγησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, άμεσα αναμένεται να ανοίξουν οι ΑΜΚΑ για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, προκειμένου να παραλάβουν self-test ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων τη Δευτέρα. «Όχι απλώς θα τα έχουν, αλλά θα τα έχουν κάνει ήδη τη Δευτέρα», είπε στον ΣΚΑΪ η κ. Μακρή. 

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, σε επιστολή της προς τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα στα φροντιστήρια. «Πολλοί από αυτούς τους χώρους δεν πληρούν στοιχειώδεις όρους υγιεινής διότι σε εξαιρετικά μικρές αίθουσες διδασκαλίας συνωστίζεται πολύ μεγάλος αριθμός διδασκόντων και διδασκομένων.»

«Τα μέτρα που οπωσδήποτε θα τηρηθούν είναι μεγαλύτερες αποστάσεις στις αίθουσες, μάσκες υποχρεωτικά σε όλους, αερισμοί συνεχώς και αντισηπτικά παντού», λέει στο Open o Σπύρος Δαμιανός, πρόεδρος ιδιοκτητών φροντιστηρίων Αττικής. 

Από τη Δευτέρα, ατομικά τεστ θα μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και σχολές οδηγών. Ωστόσο, για την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι υποχρεωτική η διενέργειά τους για να παρέχουν εργασία ούτε και η δήλωση του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Self Test #εργαζόμενοι #Σχολεία #Εκπαιδευτικός #φροντιστήρια