Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα της άρσης των περιορισμών έφτασε, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες όλο το σχέδιό της για το άνοιγμα των εσωτερικών μετακινήσεων, αλλά και των τουριστικών αφίξεων, με το βλέμμα στην 14η Μαϊου, όταν και θα απελευθερωθούν οι είσοδοι τουριστών στη χώρα, αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Έτσι, την ερχόμενη Τετάρτη, θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, για τις μετακινήσεις εντός των πόλεων, αλλά και άλλες παραμέτρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, το κεντρικό σενάριο που εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη με υπουργούς και λοιπά κυβερνητικά στελέχη, είναι οι μετακινήσεις για τους Έλληνες πολίτες να είναι ελεύθερες, με σύσταση για self-test ή μοριακό test 72 ωρών σε ό,τι αφορά την ενδοχώρα, αλλά το καθεστώς θα αλλάζει όσον αφορά τα νησιά. Για τις ακτοπλοϊκές, αλλά και τις αεροπορικές συνδέσεις προς τα νησιά, θα απαιτείται self-test ή PCR ή έστω πιστοποιητικό εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις, με δεδομένο ότι οι δομές υγείας στα νησιά είναι πιο αδύναμες σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ούτως ή άλλως, δε, οι τουρίστες θα μετακινηθούν προς τη νησιωτική Ελλάδα με ένα από τα παραπάνω αποδεικτικά.

Η άρση των περιορισμών για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Παρασκευής, στις 06:00, ενώ τέλος θα λάβουν και τα sms στο 13033, αλλά και στο 13032 για την πρόσβαση στα καταστήματα του λιανεμπορίου και τα εμπορικά κέντρα, όπου επίσης τελειώνουν και τα ραντεβού και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη. Τέλος, μάλλον το πρωί της Τετάρτης θα κλειδώσει και η απόφαση για την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, κάτι που θα συμπαρασύρει και το ωράριο της εστίασης. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει παράταση μιας ώρας ως τα μεσάνυχτα, ενώ είναι πολύ πιθανό εν τέλει η απαγόρευση να ξεκινά από τις 00:30. Αυτό σημαίνει ότι και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν περί τα μεσάνυχτα ή λίγο μετά.

Προς άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε, σε δηλώσεις του σήμερα Δευτέρα (10/5), άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης, επισημαίνοντας πως περίπου 17.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανοίξουν για την ώρα, καθώς δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Υπενθύμισε πως και πέρσι, η εστίαση είχε ανοίξει τον μήνα Ιούνιο, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι εύλογο να επαναληφθεί και φέτος, με δεδομένο ότι πλέον οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τα παράπονα που εκφράζουν επιχειρηματίες και πολίτες για το ζήτημα της απαγόρευσης της μουσικής, υποστήριξε πως στο δίλημμα «ρίσκο πανδημίας ή μουσική», που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι, προκρίνεται η μέγιστη δυνατή προστασία από τον κορονοϊό. 

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου, σημείωσε πως «εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (δηλαδή στις 24:00) με το άνοιγμα του τουρισμού», ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο στη 1 το πρωί, ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα το δεχθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA