Μενού
  • Α-
  • Α+

Έτοιμη να ανακοινώσει μια ακόμα πτυχή της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» είναι η κυβέρνηση, η οποία θα επεκτείνει τη δυνατότητα εμβολιασμού στα νησιά με το σκεύασμα της Johnson & Johnson και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, εποχικούς και μόνιμους.

Διαβάστε ακόμα: Μύκονος: Εφτασαν οι πρώτοι τουρίστες - Ζητούν μουσική και εμβόλιο

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δώσει αύριο, Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Πρακτικά, η ιδέα είναι σχετικά απλή: όποιος γνωρίζει ότι θα δουλέψει την ερχόμενη σεζόν σε ξενοδοχείο, εστιατόριο, παραλία, καφετέρια ή άλλους είδους παραγωγική δραστηριότητα σε ένα από τα νησιά της χώρας θα μπορεί να κλείσει ραντεβού εκεί, προκειμένου να μην πρέπει να πηγαινοέρχεται στη μόνιμη κατοικία του στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλληλα, η παροχή αυτής της δυνατότητας θα δώσει μια επιπρόσθετη διασφάλιση για την επανέναρξη της σεζόν με θωρακισμένους τους εργαζόμενους στα νησιά, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Μένει να φανεί, αν θα γίνει χρήση της πλατφόρμας της ΕΡΓΑΝΗΣ, προκειμένου μέσω αυτής να διασταυρώνονται όσοι έχουν ενεργή σύμβαση με επιχειρήσεις στα νησιά ή μπορεί να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα ή αν η πρόσβαση θα είναι γενικώς ελεύθεροι να προγραμματίσουν ένα ραντεβού τις επόμενες εβδομάδες. Ένα πιθανό αντεπιχείρημα θα ήταν, για παράδειγμα, ότι ένας πολίτης, προκειμένου να τελειώσει γρηγορότερα, θα μπορούσε να κλείσει ένα ραντεβού στην Άνδρο. Όπως αντιτείνουν, όμως, στο Reader.gr αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Υγείας, σχεδόν κανείς δεν θα μπει ρεαλιστικά σε αυτόν τον κόπο, ενώ στα κοντινά νησια (Αίγινα, Τζιά κλπ.), όπου αυτό θα ήταν ευκολότερο, ήδη έχουν κλειστεί υπεραρκετά ραντεβού τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές, η πρόσβαση στην πλατφόρμα για εμβολιασμό στα νησιά δεν θα έχει ηλικιακό περιορισμό και θα είναι οριζόντια, όπως γίνεται και για τους μόνιμους κατοίκους στα νησιά. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας πολίτης ηλικίας 25 ετών, ο οποίος πρόκειται να εργαστεί σε νησί για τους θερινούς μήνες και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού, καθώς η πλατφόρμα για τουw 18-30 ετών δεν έχει ακόμα ανοίξει, θα μπορεί να το κάνει στο νησί που θα εργαστεί. Παράλληλα, κάποιος που ήδη έχει κλείσει ραντεβού στην ηπειρωτική Ελλάδα θα μπορεί να το τροποποιήσει, εφόσον πρέπει να το κάνει δικήν επαγγελματικών λόγων.

Υπενθυμίζεται ότι τα νησιά που έχουν ενταχθεί στη «Γαλάζια Ελευθερία» είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα, όπου ήδη ανοίγουν περισσότερες εμβολιαστικές γραμμές, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson. Στόχος είναι, ως τα τέλη Ιουνίου, να έχει εμβολιαστεί το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού των νησιών αυτών-και πλέον και των εργαζόμενων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA