Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλημμύρισαν» το λιμάνι του Πειραιά οι Αθηναίοι το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης του lockdown. Με το... καλημέρα του ανοίγματος του τουρισμού και των μετακινήσεων από νομό σε νομό, οι Αθηναίοι επέλεξαν να ταξιδέψουν σε νησιά και εξοχικά έπειτα από μήνες καραντίνας λόγω κορονοϊού. Σημειώνεται, ότι και πολλοί τουρίστες έκαναν την εμφάνισή τους στα δημοφιλή νησιά της χώρας μας από την πρώτη ημέρα της γενικής άρσης των μέτρων του lockdown. 

Διαβάστε ακόμα Κορονοϊός: Ποια νησιά μπαίνουν σε επιτήρηση και ποια στο «βαθύ κόκκινο»

Η Μύκονος αρχίζει να ζωντανεύει ξανά. Μαγευτικές εικόνες από το νησί του ανέμου και οι κάτοικοι ελπίζουν η φετινή καλοκαιρινή σεζόν να θυμίζει κάτι από τα παλιά. Επισκέπτες από το Κατάρ, την Γαλλία και την Ελβετία γεμίζουν το νησί με τους ίδιους να απαντούν ότι αισθάνονται ασφαλείς. 

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 3.100 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού έχουν εμβολιαστεί, ενώ οι τουρίστες παίρνουν τηλέφωνο στο κέντρο υγείας της Μυκόνου για να μάθουν αν μπορούν να εμβολιαστούν. Επίσης, αυτό που τους απασχολεί ιδιαίτερα είναι η μουσική στα μαγαζιά και τα ωράρια, καθώς η Μύκονος φημίζεται για τα πάρτι της, όπως σχολιάζει το ρεπορτάζ του Open, κάτι που θέλουν και οι επιχειρηματίες για να αποφευχθούν τα κορονοπάρτι. 

Πάνω από 12.000 εκδρομείς έφυγαν για νησιά και εξοχικά

Όπως μετέδωσε το Open, οι Αθηναίοι σχημάτισαν ουρές στο λιμάνι του Πειραιά το πρωί του Σαββάτου. Ειδικότερα, πάνω από 10.000 άτομα έφυγαν για Κυκλάδες και πάνω από 10.000 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η έξοδος των οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο. Είναι ενδεικτικό ότι από τα (πρώτα) διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου έως την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, εξήλθαν συνολικά 65.385 οχήματα. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387.

Στο 85% η πληρότητα των πλοίων

Η πληρότητας αυξήθηκε στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Μετακίνηση στα νησιά: Ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες

Πώς θα ταξιδεύουν οι πολίτες στα νησιά και ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουν μαζί τους, μετά την άρση του lockdown, εξήγησε στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά, έχει γίνει φέτος αναθεώρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων με βάση τα νέα εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεσή του το υπουργείο Ναυτιλίας (πιστοποιητικά εμβολιασμού, rapid test κτλ).

Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, θα πρέπει ο κάθε πολίτης που ταξιδεύει να έχει συμπληρώσει υποχρεωτικά ένα έγγραφο (μια δήλωση υγείας) το οποίο μπορεί να βρει κανείς και να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας. Το έγγραφο αυτό θα το δείχνουν οι ταξιδιώτες κατά τον έλεγχο, όμως από την επόμενη εβδομάδα - όπως ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης - θα μπορούν να το έχουν μαζί τους και σε ψηφιακή μορφή

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ήself test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες).

Επίσημη πρώτη για τους τουρίστες - Δεκάδες πτήσεις στα ελληνικά νησιά

Άρχισαν οι διεθνείς πτήσεις προς τα ελληνικά νησιά, τα οποία είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους τουρίστες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κέρκυρα, όπου έκαναν επίσημη «πρεμιέρα» οι διεθνείς πτήσεις με 8 αεροσκάφη να αναμένεται να φτάσουν σήμερα Σάββατο (15/5) στο «νησί των Φαιάκων». Συνολικά σήμερα αναμένονται τέσσερις πτήσεις από τη Γερμανία, μία από το Άμστερνταμ, μία από το Λουξεμβούργο, μία από τη Ζυρίχη, και μία από το Πόζναν της Πολωνίας, με το πρώτο αεροσκάφος από τη Φρανκφούρτη να έχει προσγειωθεί ήδη στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA