Μενού
  • Α-
  • Α+

«Άδειασε» η Αθήνα το Σαββατοκύριακο με τους κατοίκους της πρωτεύουσας να παίρνουν τους δρόμους εκμεταλλευόμενοι την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, το τελευταίο 24ωρο από την Ελευσίνα πέρασαν 33.600 οχήματα και από τις Αφίδνες 26.867.

Διαβάστε ακόμα: Άρση lockdown: Αυξημένη η κίνηση σε διόδια και λιμάνια το πρώτο Σαββατοκύριακο με τις ελεύθερες μετακινήσεις

Συνολικά, σε 60.467 ανήλθαν τα οχήματα που εξήλθαν από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών, των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, το τελευταίο 24ωρο (από τις 06:00 του Σαββάτου 15 Μαΐου έως την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 16 Μαΐου), σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.600 οχήματα και από τις Αφίδνες 26.867.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο, εισήλθαν από τα συγκεκριμένα σημεία των δύο εθνικών οδών, συνολικά 37.254 οχήματα. Τα 19.100 από τα διόδια Ελευσίνας και τα 18.154 από των Αφιδνών. Το προηγούμενο 24ωρο, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα (από τις 06:00 της Παρασκευής 14 Μαΐου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 15 Μάϊου), εξήλθαν συνολικά 65.385 οχήματα, τα 33.998 από την Ελευσίνα και τα 31.387 από τις Αφίδνες. Ταυτόχρονα, το συγκεκριμένο 24ωρο, εισήλθαν, από τα ίδια σημεία, 39.770 οχήματα, τα 18.120 από Ελευσίνα και τα 21.650 από Αφίδνες.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας διεξάγεται κανονικά.

Ουρές και στα λιμάνια

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση και στα λιμάνια, με ουρές να σχηματίζονται έξω από τα πλοία με τους πολίτες να αναμένουν με υπομονή να επιβιβαστούν. Είναι χαρακτηριστικό πως από το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά η κίνηση ήταν μεγάλη στο πλαίσιο του ανοίγματος του εσωτερικού τουρισμού ενώ τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά αυξήθηκαν.

Όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.  

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που επισκέφθηκε την Παρασκευή το λιμάνι του Πειραιά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πληρώματα και επιβάτες τηρούν τους κανόνες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού, προκειμένου όπως «είπε το ταξίδι τους να είναι όχι μόνο ευχάριστο αλλά και ασφαλές».      

Πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμούς των κατοίκων των νησιών δημιούργησε ένα περιβάλλον αυξημένης ασφάλειας, στο οποίο οι επισκέπτες και οι συμπατριώτες μας μπορούν να χαρούν το φετινό καλοκαίρι με απόλυτη ασφάλεια. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι των στελεχών του Λιμενικού Σώματος θα είναι συνεχείς και πάνω στα πλοία και στα λιμάνια, ώστε να έχουμε καλά ταξίδια και ένα ασφαλές καλοκαίρι.

Πώς μπορούμε να ταξιδέψουμε στα νησιά

Υπενθυμίζεται ότι για τα ταξίδια στα νησιά χρειαζόμαστε Green Pass (με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα). Ειδικότερα για τα νησιά, όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών θα πρέπει να φέρουν κάποιο από τα εξής:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού (με διάστημα 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών, είτε αρνητικό rapid ήself test 24 ωρών
  • βεβαίωση νόσησης (τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Απόβαση ταξιδιωτών στα ελληνικά νησιά

Στα νησιά άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες, έχοντας στο χέρι είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό μοριακό τεστ. Μετά από μήνες σκληρού lockdown η Σαντορίνη αποκτά ξανά ζωή, με Έλληνες και ξένους επισκέπτες να φτάνουν στο νησί το μεσημέρι του Σαββάτουμε το Blue Star Δήλος.

Αυλαία σήκωσε και η κρουαζιέρα με αφετηρία την Κρήτη. Χαρακτηριστικές οι εικόνες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου που θύμισαν εποχές προ... κορονοϊού. Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Πολωνοί και Βέλγοι απολαμβάνουν ήδη τις διακοπές τους στη Μεγαλόνησο.

Δυναμικά ξεκίνησε η τουριστική σεζόν και στην Κέρκυρα με 8 πτήσεις από το εξωτερικό το Σάββατο. Έτοιμοι να αφήσουν πίσω έναν δύσκολο χειμώνα, λένε οι τουρίστες που έφτασαν στη Μυτιλήνη. Μια μετά την άλλη προσγειώνονται οι πτήσεις και στο νησί του Ιπποκράτη. Οι προσδοκίες για τη φετινή σεζόν υψηλές και ο στόχος του τουριστικού κλάδου, η άφιξη περίπου 15 εκατομμυρίων επισκεπτών.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA