Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο, μετά το τέλος του lockdown, «σημαδεύτηκε» με τη μαζική έξοδο πολιτών από το λεκανοπέδιο. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι τόσο η έξοδος των οχημάτων από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών το τελευταίο 24ωρο όσο και η επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα, μετά το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, καθώς τα πλοία αναχωρούν για τα νησιά με τη μέγιστη (επιτρεπόμενη) πληρότητα από τα λιμάνια.

Διαβάστε ακόμα: Άρση lockdown - Μετακίνηση στα νησιά: Ποια έγγραφα χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι ταξιδιώτες

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τα (πρώτα) διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής 14 Μαΐου έως την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής που παρουσιάζει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, εξήλθαν συνολικά 65.385 οχήματα. Ειδικότερα, από την Ελευσίνα, πέρασαν 33.998 οχήματα και από τις Αφίδνες 31.387.

Αξίζει να τονιστεί ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από ακριβώς μια εβδομάδα εξήλθαν συνολικά 36.267 οχήματα. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, η κυκλοφορία στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας διεξάγεται κανονικά, χωρίς να έχει προκληθεί κάποιο πρόβλημα.

Χιλιάδες ταξιδιώτες έφυγαν από Πειραιά την Παρασκευή

Την ίδια ώρα, πυκνώνει και η επιβατική κίνηση στα πλοία που αναχωρούν προς τα νησιά του Αιγαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για σήμερα, Σάββατο 15 Μαΐου, έχουν προγραμματιστεί 8 αναχωρήσεις πλοίων: 5 από τη Ραφήνα και 5 από το Λαύριο. Την Παρασκευή (14/5), μόνο από το λιμάνι του Πειραιά έφυγαν 4.000 επιβάτες με προορισμό διάφορα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή, από το λιμάνι του Πειραιά το «blue star 2» αναχώρησε με 620 επιβάτες για Σύρο, Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο Κω και Ρόδο, το «blue star chios» με 665 επιβάτες για Σύρο, Μύκονο, Ευδηλο, Φούρνοι, Καρλόβασι, Βαθύ, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Θεσσαλονίκη, το «Νήσος Σάμος» με 951 επιβάτες για Οινούσσες, Χίο, Μυτιλήνη, και το blue «blue star naxos» με 397 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Κατάπολα, Οινούσσες, Χίο και Μυτιλήνη.

Επίσης το «blue star delos» με 458 επιβάτες για Πάρο, Νάξο, Ίο, Θήρα το επιβατηγό οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός» με 200 επιβάτες για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο Θήρα, το champion jet με 257 για Σέριφο, Σίφνο και Μήλο, το «Speed Runner» με 250 επιβάτες για Σέριφο Σίφνο Μήλο, το «Διαγόρας» με 166 για Σύρο Τήνο Μύκονο και το  AQUA JEWEL με 46 επιβάτες για Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κίσσαμο.

Στο 85% η πληρότητα των πλοίων

Την Παρασκευή (14/5), η κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά ήταν αυξημένη ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 85% στα πλοία που έχουν καμπίνες και στο 80% χωρίς καμπίνες. Επίσης το 80% στην πληρότητα των επιβατών ισχύει και στα ταχύπλοα, εφόσον βέβαια διαθέτουν ειδικά φίλτρα.

Όποιος θέλει να ταξιδέψει προς και από τα ελληνικά νησιά, με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή.  

Τουρισμός: «Ποδαρικό» με αισιοδοξία, χαμόγελα και αψίδες νερού

Θυμίζουμε ότι χθες (14/5) ήταν η επίσημη «πρώτη» για τον ελληνικό τουρισμό , με τους πρώτους τουρίστες να έχουν ήδη φτάσει σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Η Μύκονος, η Σύρος, η Ρόδος, το Ηράκλειο Κρήτης και η Καλαμάτα, καλωσόρισαν τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Επίσης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και σε άλλα αεροδρόμια της χώρας καταφθάνουν κατά εκατοντάδες οι τουρίστες από χώρες του εξωτερικού, τηρώντας βέβαια το αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA