Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθησυχαστικός για το στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, τονίζοντας ότι «δεν ονομάζεται αθηναϊκή μετάλλαξη».

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο AstraZeneca: Αποτελεσματικότητα 97% στην ινδική μετάλλαξη σύμφωνα με νέα μελέτη

Μιλώντας στο Reader.gr, ο κ. Θάνος, που ανακάλυψε το συγκεκριμένο στέλεχος, το οποίο εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας - και έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα μεταξύ των ειδικών και την πλειοψηφία αυτών να απαντά ότι δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη - τόνισε πως «είναι ένα στέλεχος όπως εκατοντάδες άλλα» και «ταυτοποιήθηκε στην Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου, ταυτόχρονα με τους Βρετανούς, την ίδια μέρα».

«Δεν ονομάζεται “αθηναϊκή μετάλλαξη”, δεν γνωρίζω από που προήλθε το όνομα αυτό. Ονομάζεται στέλεχος Β1.1.318. Δεν ξέρω ποιος την ονόμασε αθηναϊκή, αυτό είναι λάθος!», επεσήμανε ο κ. Θάνος, μιλώντας στο Reader.gr. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν «περισσότερο ή λιγότερο απ' ότι ανησυχούμε με όλα τα άλλα στελέχη που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν».

Τα δύο στελέχη μετάλλαξης που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο στελέχη του κορονοϊού, το βρετανικό (1.1.7/UK lineage) και το Β1.1.318, το οποίο έχει μεγάλη διασπορά στην Αθήνα, όπως αναφέρει ο κ. Θάνος. Το στέλεχος Β1.1.318 του κορονοϊού «φέρει μία σειρά από μεταλλάξεις». «Κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις έχει βρεθεί σε πάρα πολλά άλλα στελέχη, μεταξύ αυτών και στην νοτιοαφρικανική. Η μετάλλαξη που αναφερόμαστε έχει τον κωδικό E484K στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού και συνδέεται με κάποιου είδους ανοσολογική διαφυγή. Δηλαδή στελέχη με αυτή τη μετάλλαξη αντιδρούν λιγότερο ισχυρά με εξουδετερωτικά αντισώματα», συμπληρώνει ο κ. Θάνος μιλώντας στο Reader.gr.

Τουλάχιστον 1.050 κρούσματα μετάλλαξης στην Αθήνα από τον Φεβρουάριο

Από τις 25 Φεβρουαρίου έχουν εντοπιστεί 1.050 κρούσματα «ως επί το πλείστον στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, αλλά υπάρχουν και λίγα σε άλλες περιφέρειες της χώρας». «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα εντείνουμε τις προσπάθειες επιτήρησης της περιοχής», τόνισε ο κ. Θάνος και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, φορώντας τις μάσκες τους και κρατώντας αποστάσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA