Μενού
  • Α-
  • Α+

«Εδώ έζησα τα καλύτερα χρόνια της ζωή μου». Με αυτέ τις λέξεις και με δάκρυα στα μάτια ο 40χρονος Δημήτρης περιέγραψε την καταστροφή που έφερε στην περιοχή του η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε εχτές στον Σχίνο μιλώντας στο Reader.gr. Η φωτιά εδώ και ένα εικοσιτετράωρο κατακαίει χιλιάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους και έχει κάνει στάχτη τον τελευταίο «πνεύμονα» πρασίνου της Αττικής. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι αρκετά ισχυροί και κάνουν τις φλόγες να «τρέχουν» στην κυριολεξία. Η πανέμορφη Μαυρολίμνη καταστράφηκε από την πύρινη μανία, όπως επίσης και ο καταπράσινος Σχίνος και τώρα οι φλόγες απειλούν το Αλεποχωρί.

Διαβάστε επίσης:Το Reader στη φωτιά στον Σχίνο: Μαρτυρίες κατοίκων και βίντεο από την καταστροφή

Από την πρώτη στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις ξεκίνησαν την λυσσαλέα μάχη με την φωτιά προσπαθώντας να σώσουν ότι μπορούσαν, όμως ο καιρός ήταν αντίπαλός τους. Πυροσβέστες μιλώντας στο Reader.gr ανέφεραν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά ειδικότερα στα πιο ψηλά σημεία καθώς οι άνεμοι είναι ισχυροί και απρόβλεπτοι και ανά πάσα στιγμή αλλάζουν κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές εστίες οι οποίες κατακαίνε το παρθένο δάσος των Γεράνειων βουνών πράγμα το οποίο απαιτεί την διάσπαση δυνάμεων. Όπως είπαν χαρακτηριστικά θα είναι ένα πολύ δύσκολο βράδυ.

Την ίδια στιγμή η Πολιτική Προστασία με μήνυμά της ζήτησε από κατοίκους και άλλων οικισμών στην περιοχή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας. Ήδη τις τελευταίες ώρες έχουν εκκενωθεί το Αλεποχώρι, 11 οικισμοί στη γύρω περιοχή αλλά και δύο Ιερές Μονές. «Ας καούν τα σπίτια μας από τη φωτιά, εμείς να είμαστε ασφαλείς», αναφέρει στο Reader.gr κάτοικος στο Αλεποχώρι η οποία ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε για τη φωτιά τα ξημερώματα από την Πυροσβεστική. Επίσης, κι άλλοι κάτοικοι από τον Σχίνο που είχαν συγκεντρωθεί σε ταβέρνα της περιοχής ελπίζουν να σβήσει η φωτιά και να μην χρειαστεί να διανυκτερεύσουν για ακόμη ένα βράδυ στην παραλία.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν τεράστια καθώς μέχρι και το απόγευμα επιχειρούσαν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος συνέδραμαν 17 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συντονίζουν. Παράλληλα στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα των γύρω δήμων τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή προκειμένου να τα βρίσκουν τα πυροσβεστικά και να γεμίζουν νερό. Δυστυχώς, όμως τώρα που έπεσε το σκοτάδι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα σταμάτησαν τις πτήσεις αφήνοντας μόνο τις δυνάμεις στο έδαφος να επιχειρούν. Αυτό ήταν το τραγικό παιχνίδι της μοίρας καθώς όταν ξεκίνησε να σουρουπώνει φάνηκαν οι φλόγες να «ανακάμπτουν» σε διάφορα σημεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με το βίντεο του Reader.gr που δείχνει τις φλόγες να είναι πολύ κοντά σε σπίτια στον οικισμό Πευκογυάλι και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες κάποια σπίτια σε άλλους οικισμούς ήδη έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Χαρδαλιάς: Θα είναι μία δύσκολη βραδιά

Περίπου 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν καεί μέχρι στιγμής από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. «Θα είναι μία δύσκολη βραδιά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από όλους «να παραμείνουν στην ευρύτερη περιοχή σε επαγρύπνηση». Ο κ. Χαρδαλιάς διαβεβαίωσε ότι «Δίνουμε μία μάχη απέναντι σε δύσκολες συνθήκες, σε μία συγκυρία χρονική η οποία δεν ευνοεί. Σε κάθε περίπτωση θέλω να διαβεβαιώσω ότι όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, του κράτους, είναι εκεί. Δίνουμε τον αγώνα μας έτσι ώστε να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή, να έχουμε όσο το δυνατόν ελάχιστες υλικές ζημιές και βέβαια να περιορίσουμε την εκδήλωση και τη συνέχεια αυτής της πυρκαγιάς και να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από δύσκολες συνθήκες»

Πως ξεκίνησε η πυρκαγιά

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι υπό διερεύνηση τα αίτια της φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ενημερωτικά για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Η φωτιά ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης σε ελαιώνα στην περίμετρο του χωριού Σχίνος, με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ. Έγιναν απομακρύνσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές.

Κλειστός ο δρόμος για Αλεποχώρι

Η Ελληνική αστυνομία θέλοντας να προστατέψει τους πολίτες προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρήτερη περιοχή των Μεγάρων.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι κάτωθι:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρευμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, από το ύψος του Άγιου Ιρόθεου και ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι.

Τέλος, να σημειωθεί ότι έχει διακοπεί, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, για όσους κινούνται προς Αλεποχώρι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA