Μενού
  • Α-
  • Α+

Για τέταρτο 24ωρο μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) στον Σχίνο Κορινθίας και επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή στα Γεράνεια όρη. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο όπως επισημαίνουν ιθύνοντες του πυροσβεστικού σώματος παρότι υπάρχουν ακόμα κάποιες διάσπαρτες ενεργές καύσεις είναι θέμα χρόνου να δοθεί η φωτιά επίσημα σε ύφεση.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στον Σχίνο: Συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την πύρινη λαίλαπα - «Έχουμε εγκλωβιστεί»

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ανέφερε ότι «είναι πλέον θέμα χρόνου να δοθεί και επίσημα σε ύφεση η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη». Στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», από αέρος συνδράμουν 15 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά. Αρωγή συνεχίζουν να παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Στην περιοχή βρίσκεται από σήμερα το πρωί (Κυριακή, 23/5) κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου - σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση - να γίνει μία πρώτη αποτίμηση των καταστροφών από τη φωτιά και αξιολόγηση για τα απαιτούμενα μέτρα αποκατάστασης.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από:

  • τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα
  •  τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιο για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά
  •  τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο
  • τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη
  • τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα και
  • τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής από drone

Μέχρι στιγμής περισσότερα από 55.000 στρέμματα γης έχουν μετατραπεί σε στάχτη και πολλές κατοικίες να παρουσιάζουν εκτεταμένες καταστροφές. Την ώρα που οι άνεμοι έχουν κοπάσει και συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις διάσπαρτες εστίες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής εμφανίζεται βέβαιος πως η φωτιά ξεκίνησε από καύση κλαδιών.

Στο βίντεο που ακολουθεί, η ομάδα Up Drones αποτυπώνει εικόνες που συγκλονίζουν έπειτα από τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, που έκανε στάχτη έναν ακόμη σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου.

«Κλιματική κρίση»

«Σε κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά έχουμε να αντιμετωπίσουμε πλήθος προβλημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο περιβάλλον θα έχουμε προβλήματα με διάβρωση εδαφών, με έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με ροές εδαφών, πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία θα τροφοδοτήσουν μαζί με την καύσιμη ύλη το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρέπει να γίνουν τα απαραίτητα έργα προσεκτικά με χειρουργική ακρίβεια για να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον και να ανακάμψει το σύστημα», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας. 

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «είχαμε να κάνουμε με μία πολύ δύσκολη κατάσταση» με την φωτιά που κατέκαψε τα Γεράνεια «και δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα». «Ας μην ξεχνάμε ότι είναι μια ιδιόμορφη περιοχή. 'Εχουμε να κάνουμε με μία απόδειξη της κλιματικής κρίσης τα γεωδυναμικά φαινόμενα έρχονται και συνδυάζονται με τις δασικές πυρκαγιές που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα. Πιστεύω πως κάηκαν 50.000 στρέμματα H περιοχή έχει έντονο ανάγλυφο, έντονη σεισμικότητα, πάρα πολλά ρήγματα, διαβρώσιμα εδάφη, έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.  Είναι η τρίτη φορά μετά την Κεφαλονιά και την Καρδίτσα που συνδυάζονται τα γεωδυναμικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και αυτό σηματοδοτεί την έναρξη της κλιματικής κρίσης», τόνισε ο κ. Λέκκας. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA