Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη θέλησή του να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους υγειονομικούς και τους νοσηλευτές εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Θα γνωμοδοτήσει σύντομα η Επιτροπή Βιοηθικής με εντολή μου και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με στοιχεία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία – για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων». Ακόμα ο πρωθυπουργός, θέλοντας να τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού για τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στον κορονοϊό, σημείωσε ότι «αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων».

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: «Να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας»

Τι λένε οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών για τους εμβολιασμούς

Τις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού σχολίασαν στο Reader εκπρόσωποι των νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας, οι οποίοι τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, Δημήτριος Σκουτέλης δήλωσε ότι «το μέτρο, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς πλέον λόγω της πανδημίας δεν έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας, σε αυτή τη γραμμή βαδίζουμε και προωθούμε τους εμβολιασμούς, ώστε να μην μείνει κανένας νοσηλευτής ανεμβολίαστος».

Την ίδια στιγμή και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Αβραμίδης, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού καθώς, όπως είπε, οι νοσηλευτές «εμβολιάζουν και εμβολιάζονται». Ακόμα σημείωσε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων του έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματίσει το ραντεβού του. «Υπήρχε ένας αρχικός δισταγμός που πλέον έχει εξαφανιστεί και οι περισσότεροι νοσηλευτές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμίδης. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα σε όσους συναδέλφους του δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα το ραντεβού τους να το κάνουν άμεσα.

Τι απαντά ο Γιώργος Καββαθάς για τα προνόμια των εμβολιασμένων στην εστίαση

«Και βέβαια ουδείς θα μπορεί το φθινόπωρο να απαγορεύσει π.χ σε επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι στο μαγαζί του δέχεται μόνο εμβολιασμένους». Με αυτά τα λόγια ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη συνέχεια έμμεσα και στο θέμα παροχής διευκολύνσεων στους εμβολιασμένους συμπολίτες μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για την πρώτη αναφορά του πρωθυπουργού σε ένα τέτοιου είδους μέτρο, το οποίο από μερικούς μπορεί να θεωρηθεί και ως προνόμιο για τους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Την ίδια στιγμή όμως ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι απόφαση των καταστηματαρχών και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι κυβερνητικός νόμος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Reader.gr, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί από τους επιχειρηματίες της εστίασης. «Για να ισχύσει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο, διότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε πελάτη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εάν ισχύσει θα εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση για το τι θα κάνει. Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ακόμα ότι για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ το μέτρο θα πρέπει και το ποσοστό των εμβολιασμένων να είναι μεγάλο, εξηγώντας ότι «εάν το ποσοστό είναι στο 50% το άλλο 50% δεν θα μπορείς να μην το εξυπηρετήσεις».

Ένα άλλο θέμα που έθιξε είναι και ο τρόπος ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού από τους καταστηματάρχες. «Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών και μπορεί να εγείρονται και άλλα ζητήματα που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν» είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ανέφερε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του εμβολιασμού καθώς είναι το μοναδικό «όπλο» που έχουμε για να βγούμε από την πανδημία και να γυρίσουμε πίσω στην κανονικότητα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA