Πολιτική
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μητσοτάκης: «Να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας»

Κανείς δεν θα απαγορεύσει σε επιχειρηματία να δέχεται μόνο εμβολιασμένους το φθινόπωρο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα στους αρνητές, ότι όσο περνάει ο καιρός, θα περιθωριοποιούνται - Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Κυριάκος Μητσοτάκης (Copyright: Eurokinissi)
Κυριάκος Μητσοτάκης (Copyright: Eurokinissi)

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στη Βουλή με αφορμή την κύρωση της ΠΝΠ για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εισηγηθεί στην αρμόδια επιτροπή να ελέγξει και να γνωμοδοτήσει για το ενδεχόμενο να γίνει «υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας».

Διαβάστε ακόμη: Το φετίχ του ανασχηματισμού και το στοίχημα του Μητσοτάκη

«Θα γνωμοδοτήσει σύντομα η Επιτροπή Βιοηθικής με εντολή μου και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με στοιχεία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία – για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων» τόνισε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους θα έρθουν το φθινόπωρο. Θα μπορεί για παράδειγμα, ένας εστιάτορας να λέει ότι στο μαγαζί του θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους, είπε χαρακτηριστικά. 

«Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα, που θα διαδεχτεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι στη συζήτηση για διευκολύνσεις για συμπολίτες μας που είναι εμβολιασμένοι. Θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και η επίσημη αφετηρία μας, θα είναι... ότι εντός σύντομου διαστήματος θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια όλοι οι συμπολίτες μας. Και βέβαια ουδείς θα μπορεί το Φθινόπωρο να απαγορεύσει π.χ σε επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι στο μαγαζί του δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Προτιμώ βέβαια το σωστό να πηγάζει από την ίδια την κοινωνία κι όχι αναγκαστικά» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Μέσα από το gov.gr πετύχαμε μέσα σε μήνες πράγματα που θα γίνονταν σε χρόνια» και πρόσθεσε πως: «Πάνω από 230.000 Ελληνες έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό». Παράλληλα, επέστρεψε τα βέλη στην κριτική της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στις ΜΕΘ τονίζοντας πως «μόνο 5 από τους 392 διασωληνωμένους είναι εμβολιασμένοι. Δεν το έκαναν από επιλογή παρότι είχαν τη δυνατότητα και πρέπει να προβληματιστούμε».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί κι αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «πολύ σύντομα όλοι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που θέλουν».

Μητσοτάκης σε ΠτΔ: Σύντομα συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους

Ο πρωθυπουργός, είχε νωρίτερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσει για τα τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Ο πρωθυπουργός σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους. Ακόμα προανήγγειλε το άνοιγμα της συζήτησης για τα προνόμια των εμβολιασμένων, τα οποία τα χαρακτήρισε ως διευκολύνσεις.

Διαβάστε ακόμη: Σκέρτσος: Τέλος η διανομή self test από φαρμακεία - Από άλλα κανάλια για ειδικές ομάδες μέσα στο καλοκαίρι

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Έχουμε διαπιστώσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σημαντική μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, μια ταχύτατη αποκλιμάκωση στον αριθμό των νοσηλειών αλλά και στους διασωληνωμένους συμπολίτες μας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι διασωληνωμένοι συμπολίτες στην πατρίδα μας είχαν ξεπεράσει τους 800, σήμερα είναι λίγο κάτω από τους 370 και εκτιμούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #εμβολιασμός #Κυριάκος Μητσοτάκης #Πιστοποιητικό εμβολιασμού