Μενού
  • Α-
  • Α+

Επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη Λέσβο, όταν σκάφος της Τουρκίας «παρενόχλησε» περιπολικό του Λιμενικού. Η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημειολογική διάσταση παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, δεν σημειώθηκε τραυματισμός, υπήρξαν ωστόσο μικρές ζημιές στο σκάφος του Λιμενικού. 

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό αναφέρει: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα 13-06-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Λέσβου, περιπολικό σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Από το περιστατικό δεν προκλήθηκε τραυματισμός  μέλους πληρώματος». 

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το ραντεβού που θα κρίνει το φετινό καλοκαίρι και τα 25 κοινά πρότζεκτς Ελλάδας - Τουρκίας

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 17:00 το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν

Αύριο Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, περί τις 16:00 ώρα Βρυξελλών, (σσ 17:00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Όπως έχει γίνει γνωστό, η συνάντηση θα γίνει χωρίς την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών.

«Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα» ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου εν όψει της συνάντησης και πρόσθεταν: «Την ίδια ώρα, η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων. Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι.Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: Tους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των Υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

Μητσοτάκης: Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ

Σε συνέντευξή του στο France 24 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε την ανάγκη να επιλυθούν ειρηνικά οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας: «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει ο Πρωθυπουργός για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. 

«Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο, ακόμη και όταν διαφωνούμε, να συνεχίζουμε να συζητάμε και να διαχειριζόμαστε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο. Και βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία. Έχουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα. Θα πρέπει να έχουμε τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Άλλωστε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο πρωθυπουργός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA