Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δήμητρα της Λέσβου: Ολιγωρία των αρχών καταγγέλλει η οικογένεια – Καταθέτει μήνυση

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου αναμένεται να καταθέσει η οικογένεια της «Δήμητρας της Λέσβου», η οποία κάνει λόγο για ολιγωρία των αρχών

Η Δήμητρα της Λέσβου (Πηγή: YouTube)
Η Δήμητρα της Λέσβου (Πηγή: YouTube)

Η οικογένεια της «Δήμητρας της Λέσβου»  ή Δημήτρη Καλογιάννη όπως αναζητούνταν στο Silver Alert, αναμένεται να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας καθυστέρηση στην αναζήτησή της. Η «Δήμητρα της Λέσβου», η σορός της οποίας ταυτοποιήθηκε τη  Δευτέρα 14 Ιουνίου, είχε εξαφανίστεί από την περιοχή του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δρομοκαΐτειο» στις 6 Απριλίου και έπεσε θύμα θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη στο Παλαιό Φάληρο στις 9 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη: Δήμητρα της Λέσβου: Τους διαφορετικούς τους τιμωρεί η κοινωνία - Το αντίο από τη Νατάσσα Μποφίλιου

«Η σορός από τις 9 Απριλίου θα μπορούσε να έχει ταυτοποιηθεί και να έχει αρχίσει η αναζήτηση της οικογένειας», δήλωσε η δικηγόρος της οικογένειας, Λίλα Ραγκούση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρά τις εκκλήσεις της οικογένειας να ενεργοποιηθεί το Silver Alert αυτό έγινε στις 25 Μαΐου, την ώρα που το άψυχο σώμα της «Δήμητρας της Λέσβου», βρισκόταν στο νεκροτομείο του «Τζάνειου Νοσοκομείου»

Μάλιστα όπως επισημαίνει τόσο η οικογένεια όσο και η διοίκηση του Silver Alert, ακόμα και τότε κανείς δεν ειδοποίησε τις αρχές, με αποτέλεσμα η Δήμητρα να ενταφιαστεί ως σορός αγνώστων στοιχείων. Περίπου μισή ώρα μετά το τροχαίο με εγκατάλειψη το οποίο συνέβη στις 9 Απριλίου στο Φαληρικό Δέλτα  συνελήφθη ο οδηγός, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξήγαγε η Τροχαία και ο οποίος ομολόγησε την πράξη του.

Το χρονικό των ερευνών

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο  διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Silver Alert, Γεράσιμος Κουρούκλης τόνισε ότι από τις 26 Μαΐου 2021, ημέρα της ενεργοποίησης του κοινωνικού συναγερμού δεχθήκαμε 3.742 κλήσεις αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν».

Στις 29 Μαΐου αποφάσισα, επεσήμανε ο κ. Κουρούκλης, να στείλουμε μια επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία ζητούσαμε την συνδρομή τους προκειμένου να δοθεί εντολή για να ελεγχθούν τα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας καθόσον συνήθως αυτές αδιαφορούν και πολλές φορές δυστροπούν να συνεργασθούν με την υπηρεσία Silver Alert και αγνοούν τους κοινωνικούς συναγερμούς που κοινοποιούμε σε κάθε εξαφάνιση, με αποτέλεσμα να χάνουν την ζωή τους άνθρωποι μέσα σε νοσοκομεία την ώρα που οι συγγενείς τους αναζητούν με κοινωνικό συναγερμό ή ακόμη και να ενταφιάζονται ως αγνώστων στοιχείων.

Στις 30 Μαΐου στείλαμε την επιστολή μαζί με την ενημέρωση και την μακέτα με τις πληροφορίες για τον Δημήτρη. Παραλήπτες οι Βασίλης Κικίλιας Υπουργός υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης Αναπληρωτής Υπουργός υγείας και Ζωή Ράπτη Υφυπουργός υγείας

Στις 31 Μαΐου 2021 ενημερωθήκαμε με έγγραφο από το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ότι το αίτημα μας κοινοποιήθηκε στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, στο Γραφείο του Διοικητού  και στο ΚΕΠΥΚΑ. Με τη σειρά τους ενημέρωσαν όλα τα Νοσοκομεία της Αττικής και το ΕΚΑΒ. Να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω υπηρεσίες ζήτησαν από τα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ να αποστείλουν ενημέρωση με ταυτόχρονη κοινοποίηση στην υπηρεσία Silver Alert.

Την 3η Ιουνίου ενημερωθήκαμε, πρόσθεσε ο κ. Κουρούκλης,  ότι το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, ζήτησε από τον αδερφό της Δημήτρη να δώσει και δείγμα DNA προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση με θύμα τροχαίου που έγινε στις 9 Απριλίου στο Δέλτα Φαλήρου. Του επέδειξαν επίσης φωτογραφίες του θύματος από το τροχαίο για να κάνει αναγνώριση. Εμείς εντοπίσαμε δημοσίευμα που αναφερόταν σε τροχαίο με εγκατάλειψη και θύμα ένα πεζό στις 17 Απριλίου. Από το Α.Τ. Καλλονής μας ενημέρωσαν ότι της υπόθεσης επιλαμβάνεται η τροχαία Καλλιθέας Αττικής. Σε επικοινωνία που είχαμε με την Τροχαία Καλλιθέας μας επιβεβαίωσαν την ημερομηνία του τροχαίου (9 Απριλίου 2021) δεν μας ενημέρωσαν όμως ούτε σε ποιο Νοσοκομείο είναι η σορός από το τροχαίο, ούτε μας έδωσαν άλλες πληροφορίες με τον ισχυρισμό ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία γιατί πρόκειται περί θανατηφόρου τροχαίου με εγκατάλειψη.

Στις 7 Ιουνίου με νέο έγγραφο μας προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» ζητάμε να ζητήσει εμφανισθεί το Νοσοκομείο που είχε την σορό όλο αυτό το διάστημα μέχρι την 1η Ιουνίου και επίσης το ΕΚΑΒ να απαντήσει σε ποιο Νοσοκομείο διακόμισε το θύμα του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Στις 11 Ιουνίου με νέο έγγραφο προς το «Αυτοτελές Τμήμα Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας» θέτουμε το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν κανένα Νοσοκομείο να μην έχει εμφανισθεί να βεβαιώσει προς το Υπουργείο ότι είχε την σορό του θύματος του τροχαίου; ούτε όμως και το ΕΚΚΑΒ να ενημερώσει που διακόμισε τον θανάσιμα τραυματία του τροχαίου της 9ης Απριλίου.

Πράγματι, στο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου αναφερόταν τα ακόλουθα:

«Την 9-4-2021 και περί ώρα 05:10, επί της Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Δέλτα Φαλήρου, περιοχής Δήμου Π. Φαλήρου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, σημειώθηκε τροχαίο δυστύχημα (παράσυρση), κατά το οποίο τραυματίσθηκε θανάσιμα, από διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας πεζός. Ο πεζός, ηλικίας περίπου 65-70 ετών, αναστήματος 1,75μ., κανονικής σωματικής διάπλασης, με γκρίζα μαλλιά, φορούσε κατά την ώρα του ατυχήματος λευκό κοντό παντελόνι (σορτς) και κοντομάνικη μπλούζα κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει στην αναζήτηση οικείων του ανωτέρω παθόντος, να επικοινωνήσει με το Τμήμα Τροχαίας Καλλιθέας, στα τηλέφωνα 210-9542093 και 210-9542001»

Και το ερώτημα που θέτω, επεσήμανε ο κ. Κουρούκλης, είναι γιατί τα Νοσοκομεία δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα μετά την ενεργοποίηση του κοινωνικού συναγερμού Silver Alert προκειμένου να κάνουν τον απαραίτητο έλεγχο.

Γιατί χρειάστηκε να ζητήσουμε την συνδρομή της Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για να ελπίζουμε κάποια στιγμή να μας απαντήσουν; αναρωτήθηκε ο κ. Κουρούκλης.

Υπάρχουν πολλών, πολλές ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και θα αναζητηθούν κατέληξε ο κ. Κουρούκλης

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Λέσβος #Εξαφάνιση #Τροχαίο δυστύχημα #μήνυση