Μενού
  • Α-
  • Α+

Την άρση κι άλλων περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό ανακοίνωσε στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαβάστε ακόμα: Self test στα σούπερ μάρκετ: Οι ανακοινώσεις για τις αλλαγές από τις 19 Ιουνίου

Αναλυτικά, από το Σάββατο 19 Ιουνίου επανεκκινούν τη λειτουργία τους:

  • υπαίθριοι παιδότοποι
  • λούνα παρκ
  • υπηρεσίες ευεξίας (μασάζ και θεραπευτικά λουτρά)
  • εμποροπανήγυρεις

Από την ίδια ημέρα αλλάζουν και τα δεδομένα στο λιανεμπόριο, καθώς το όριο του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. αλλάζει σε ένα άτομο ανά 16τ.μ, με σκοπό την αποφυγή των ουρών στα καταστήματα.

Παπαευαγγέλου: Τον επόμενο μήνα κάτω από 100 οι διασωληνωμένοι

Τον λόγο πήρε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως μειώνεται σταθερά ο δείκτης θετικότητας σε όλο το φάσμα των τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

«Η διασπορά του ιού στην κοινότητα μειώνεται», συμπλήρωσε, ενώ το ίδιο ισχύει και με τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Μάλιστα είπε πως όλη αυτή η καλή εικόνα στη χώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που «τρέχει», ενώ είναι ορατό το ενδεχόμενο οι διασωληνωμένοι να πέσουν σε διψήφιο νούμερο τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, όμως υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Είπε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαινοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μαγιορκίνης: Μειώνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας

Ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια συνεχίζει να μειώνεται, καθώς και η πίεση στο σύστημα Υγείας, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 15%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο υποχωρεί σε λιγότερες από 100 ανά ημέρα.

Επίσης καταγράφηκαν 37% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, και ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώνεται κατά 37%, σε λιγότερους από 20 ανά ημέρα.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 30 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,4 εκατομμύρια πολίτες.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA