Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο φόβος ότι η γλίτσα του Μαρμαρά στην Τουρκία θα «μετακομίσει» και στο Βόρειο Αιγαίο ίσως επιβεβαιώνεται, καθώς τα ευρήματα σε παραλίες της Λήμνου «χτυπούν καμπανάκι». Σύμφωνα με το limnosfm100.gr,  βλέννα εμφανίστηκε στην παραλία του Αγίου Σώζοντα, ενώ κάτοικοι του νησιού λένε ότι εντοπίστηκε και στο Ρωμέικο Γιαλό. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο Δήμος Λήμνου προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Θάλασσα του Μαρμαρά: Time – lapse βίντεο δείχνει τη βλέννα να εισβάλλει

Ποιος ο κίνδυνος για το Αιγαίο

Ως «φαινόμενο του ευτροφισμού σε ακραία μορφή» περιέγραψε ο καθηγητής Ωκεανογραφίας Γιώργος Τσιρτσής, μιλώντας στο Reader, το φαινόμενο με την «θαλάσσια γλίτσα» που έχει πνίξει τις ακτές της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία. Το στρώμα αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη θαλάσσια ζωή και οφείλεται στον ευτροφισμό διαφόρων οργανισμών, οι οποίοι υπάρχουν στο νερό και βρίσκοντας τις κατάλληλες συνθήκες εξαιτίας της ρύπανσης αναπαράγονται σε υπερβολικό βαθμό.

Σχετικά με έναν πιθανό κίνδυνο να επεκταθεί η «θαλάσσια γλίτσα» στο Αιγαίο Πέλαγος ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι μηδαμινός. «Ακόμα κι αν κάποια μάζα από αυτή που βρίσκεται τώρα στον Μαρμαρά περάσει στο Αιγαίο, δεν θα αποτελέσει πρόβλημα καθώς θα διαλυθεί από μόνη της» εξήγησε ο κ. Τσιρτσής και σημείωσε ότι τέτοια περιστατικά εμφανίζονται και στην χώρα μας, δίνοντας το παράδειγμα των «κόκκινων παλιρροιών» στον Θερμαϊκό Κόλπο. Άλλα μέρη που μπορεί να σημειωθεί το φαινόμενο αυτό είναι και σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Αιγαίου, όπου κάθε χρόνο η γλίτσα πάει και κολλάει πάνω στα δίχτυα των ψαράδων, προκαλώντας πολλά προβλήματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος που έχει λάβει στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA