Μενού
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λήμνο αφού εντοπίστηκε γλίτσα σε παραλίες που παραπέμπει στη βλέννα της Θάλασσας του Μαρμαρά

Διαβάστε ακόμη: Λήμνος: Φόβοι ότι η βλέννα του Μαρμαρά έφτασε στο νησί – Γλίτσα «σκέπασε» παραλίες

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με το φαινόμενο του ευτροφισμού, που παρατηρείται εδώ και μερικές ημέρες στη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος ξεκίνησε την Παρασκευή τις δειγματοληψίες και την έκτακτη αυτοψία στη Λήμνο, σύμφωνα με το OPEN. Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα της αυτοψίας σε παραλίες του νησιού, προέκυψε ότι πρόκειται για μάζα βλέννας με υφή και μορφή παχύρευστης γέλης (τζελ), χρώματος κεραμιδί -φαιό, ανοικτό μπεζ, που επικάθεται σε επιφάνειες και είναι άοσμη. Επίσης δεν διαλύεται σε νερό.

Υπογραμμίζεται ότι η μάζα μετακινείται ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου και τα θαλάσσια ρεύματα και δεν παρατηρείται σε όλες τις ακτές.

Σε ποιες παραλίες της Λήμνου έφτασε η βλέννα

  • Στο βορειοανατολικό σημείο του νησιού, στην παραλία Πλάκα εντοπίστηκε στρώμα βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας σε περιορισμένη έκταση.
  • Στο ανατολικό τμήμα του νησιού και συγκεκριμένα στην παραλία Κέρος, εντοπίστηκε σε περιορισμένες ποσότητες κατά θέσεις.
  • Στην παραλία Κοκκινόβραχος στον οικισμό Καμίνια, υπήρχε εκτεταμένο στρώμα βλέννας κατά μήκος της ακτής και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες αυξομειώνεται η έκταση της. Από το συγκεκριμένο σημείο ελήφθησαν δείγματα βλέννας και θαλασσινού νερού, τα οποία μαζί με τα υπόλοιπα δείγματα που θα ληφθούν αύριο θα σταλούν στον Δημόκριτο, στο Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) καθώς και στην Εργαστηριακή Μονάδα Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, για να γίνουν αναλύσεις για φυτοπλαγκτόν καθώς και για τοξίνες που ενδεχομένως αυτό παράγει.

Η αυτοψία θα συνεχιστεί το Σάββατο στις βόρειες και ανατολικές ακτές του νησιού με τη συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν συσχέτιση του φαινομένου, με αυτό που εμφανίστηκε στα παράλια της Τουρκίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA