Μενού
  • Α-
  • Α+

Η μετάλλαξη Δέλτα, το ινδικό δηλαδή στέλεχος του κορονοϊού, «τρέχει» με ταχύτατους ρυθμούς και απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, όπου αναμένεται να έχει επικρατήσει ως το τέλος Αυγούστου, αλλά και ειδικά τη χώρα μας, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, 20 ακόμα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα ερευνώνται στην συγκεκριμένη περιοχή, με την ανησυχία να είναι έκδηλη. 

Διαβάστε ακόμα: Μετάλλαξη Δέλτα: Νέες πιέσεις Μέρκελ - Απειλεί με καραντίνα σε Γερμανούς τουρίστες από Ελλάδα

Ως εκ τούτου χτυπά »«πανευρωπαικό» καμπανάκι για επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι οποίοι αναμένεται να έχουν – εύλογη – πτώση λόγω της γενικής χαλάρωσης εν μέσω θέρους. Μάλιστα, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται και η γνωστοποίηση προνομίων για εμβολιασμένους αλλά και κινήτρων ειδικά για τη νεολαία ώστε να πειστεί να προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.Η σημασία των εμβολιασμών για το φρενάρισμα της διασποράς ειδικά της μετάλλαξης καταδείχθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής, οπού τονίστηκε πολλές φορές η σημασία των εμβολιασμών. Άλλωστε με την έλευση του φθινοπώρου κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις που μπορεί να έχει λάβει η συγκεκριμένη μετάλλαξη.Σε κάθε περίπτωση όλοι κατατείνουν ότι το 90% των κρουσμάτων στην ΕΕ θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown

Σαν ένα πρώτο μέτρο σε περίπτωση που τα κρούσματα πυκνώσουν, θεωρούνται τα ποπικά lockdown. Το άφησε... ορθάνοιχτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής, το είχε πει προηγούμενως και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» είπε ο κ. Αρκουμανέας.

Καμπανάκι από τους ειδικούς

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως οι ανεμβολιάστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στη μετάλλαξη. Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν και στις έρευνες σε Σκοτία και Καναδά, που δείχνει πως οι μη εμβολιασμένοι είναι εκτεθειμένη στη νέα μετάλλαξη. «Αυτό που πρέπει να μας μείνει είναι πως η μετάλλαξη θα πάει εκεί που είναι πιο εύκολο. Οι μη εμβολιασμένοι» σημείωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Τζανάκης ο οποίος μιλώντας στο Reader.gr προέβλεψε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα» Συγκεκριμένα στοιχεία για την εν λόγω μετάλλαξη, όπως τόνισε, θα υπάρχουν σε δύο με τρεις εβδομάδες ωστόσο οι μέχρι τώρα αριθμοί δεν είναι ενθαρρυντικοί σε συνδυασμό με το άνοιγμα του τουρισμού.

Έχονται προνόμια για τους εμβολιάσμενους

Σε αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό το ότι αναμένεται... δευτερο κύμα προνομίων για τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα, εξετάζονται διάφορα κίνητρα και παροχές ακόμα και διαφορετικού τύπου, ειδικά για τους νέους. Σύφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN εξετάζονται παροχές όπως κληρώσεις, δώρα, εισιτήρια σε γήπεδα ακόμα και διαρκείας ή data σε κινητά τηλέφωνα. Για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού, έρχονται κι άλλα προνόμια, όπως άλλωστε προϊδέασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ζητώντας μάλιστα ακόμα μια εβδομάδα υπομονή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA