Μενού
  • Α-
  • Α+

Ένας 49χρονος ελαιοχρωματιστής είναι ο δράστης μεγάλης κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη τον Ιούνιο του 2012, με την ΕΛ.ΑΣ. να εντοπίζει μετά από σχεδόν 9 χρόνια τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι» και του Πιτ Μοντριάν «Ανεμόμυλος Στάμμερ».

Διαβάστε ακόμη: Εθνική Πινακοθήκη: Πώς έγινε η «ληστεία του αιώνα» με τον πίνακα του Πικάσο

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., ο 49χρονος που συνελήφθη τη Δευτέρα, για σχεδόν 6 μήνες παρακολουθούσε τους φύλακες και όλο το προσωπικό της Εθνικής Πινακοθήκης για να γνωρίζει λεπτομερώς το πρόγραμμά τους.

«Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω», είπε κατά πληροφορίες ο 49χρονος ελαιοχρωματιστής στους αστυνομικούς. Όπως φέρεται να ανέφερε το έκανε μόνος του και έκλεψε ό,τι βρήκε μπροστά του. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εκτιμούν, ωστόσο, ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου. Πιστεύουν ότι περίμενε να περάσει μια δεκαετία και μετά θα τους πουλούσε. Τον μικρό πίνακα του 17ου αιώνα, όπως τον πήρε τον τσαλάκωσε και τον πέταξε στην τουαλέτα την ίδια μέρα. Όσον αφορά το διάστημα αυτό των 9 ετών, ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας ανέφερε ότι κατά καιρούς έρχονταν στην Υπηρεσία διάφορες πληροφορίες για την συγκεκριμένη κλοπή, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Χρυσοχοΐδης: «Βρέθηκε Έλληνας να το στερήσει... Βρέθηκαν Έλληνες να το φέρουν πίσω...»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έκανε λόγο για «μια πολύ μεγάλη επιτυχία με την ανάκτηση των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν. Στη νέα μας πινακοθήκη θα έχουν τη θέση που τους πρέπει. Συγχαρητήρια σημαντικά στις ομάδες της Ασφάλειας Αττικής που συνεχίζουν τις επιτυχίες, σε πολύ διαφορετικά αντικείμενα. Δούλεψαν με σύστημα, συνεργασίες και δημιουργικότητα. Είναι εδώ μπροστά σας και τους αξίζει το ευχαριστώ». Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι «ο Πικάσο είχε αφιερώσει τον πίνακα στον Ελληνικό λαό σαν αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Βρέθηκε Έλληνας να το στερήσει. Βρέθηκαν Έλληνες να το φέρουν πίσω. Εύχομαι όλα τα έργα τέχνης της Ελληνικής μας πατρίδας να βρουν τη φυσική τους θέση , να επιστρέψουν εκεί που ανήκουν».

Μενδώνη: «Ξεχωριστή ημέρα, μία μεγάλη χαρά αλλά και μία μεγάλη συγκίνηση...»

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε ότι «είναι πραγματικά σήμερα μία ξεχωριστή μέρα, μία μεγάλη χαρά αλλά και μία μεγάλη συγκίνηση. Η ανάκτηση του πίνακα του Πικάσο με τίτλο "Γυναικείο κεφάλι", ο οποίος εκλάπη στις 9 Ιανουαρίου του 2012 μαζί με το έργο του Μόντριαν "Ανεμόμυλος Στάμμερ" έρχεται σε μία πραγματικά ξεχωριστή στιγμή για τη χώρα μας: Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Όπως ήδη ανέφερε ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο πίνακας έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα και συναισθηματική αξία για τον ελληνικό λαός καθώς τον αφιέρωσε ο ίδιος ο μεγάλος ζωγράφος στον ελληνικό λαό για τον αγώνα του εναντίον των φασιστικών και ναζιστικών δυνάμεων του Άξονα και φέρει την ιδιόχειρη αφιέρωσή του. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο πίνακας αυτός ήταν αδύνατον όχι απλώς να πουληθεί αλλά και να εκτεθεί και πουθενά. Ήταν απολύτως ταυτοποιημένος ότι ήταν προϊόν κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη». Η κα. Μενδώνη σημείωσε ακόμη ότι «η Πινακοθήκη, όπως όλοι ξέρετε, μετά από 9 χρόνια σιωπής, έκλεισε λίγες ήμερες μετά την κλοπή το 2012 προκειμένου να αρχίσει το μεγάλο έργο της ανακαίνισής της.

Όπως όλοι γνωρίζετε στις 24 Μαρτίου του 2021 άνοιξε τις πύλες της εν μέσω πανδημίας για λίγες ώρες προκειμένου να τιμήσει την επέτειο των 200 χρόνων, τον Αγώνα δηλαδή του Υπόδουλου Έθνους για Ελευθερία και Αυτοδιάθεση, ο οποίος οδήγησε τελικά στην ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού Κράτους. Ο συσχετισμός είναι προφανής. 14 Μαΐου του ‘21, η ανακαινισμένη πλέον Εθνική Πινακοθήκη υποδέχεται το κοινό της μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας. Δυόμισι μήνες μετά η Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της, το τραύμα του 2012. Το δημιούργημα του μεγάλου ζωγράφου, δώρο στον ελληνικό λαό, επιστρέφει σε μια νέα Πινακοθήκη που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα μουσεία των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Το 2021 Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, είναι πραγματικά η χρονιά της Εθνικής Πινακοθήκης, όχι μόνο γιατί λειτούργησε ξανά αλλά χάρη σε εσάς, στην Ελληνική Αστυνομία, στους συνεργάτες σας που ποτέ από το 2012 δεν σταμάτησαν την έρευνα για τον εντοπισμό του πίνακα. Και προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλης της κοινότητας του πολιτισμού και εκ μέρους της Εθνικής Πινακοθήκης, θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω. Η επιτυχία σας είναι μεγάλη. Ευχαριστώ προσωπικά εσένα Μιχάλη, και σένα Λευτέρη για όλον αυτό τον αγώνα. Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η κ. Λαμπράκη-Πλάκα στις πρώτες της δηλώσεις μετά την κλοπή είχε δηλώσει ότι "η κλοπή είναι θάνατος". Σήμερα είναι Ανάσταση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA