Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Χρυσής Αυγής το 2013 ο θεωρητικός και νούμερο 2 της οργάνωσης Χρήστος Παππάς έδινε με αποφασιστικό τόνο οδηγίες προς τους χρυσαυγίτες επιχειρώντας να τους μεταδώσει την εικόνα μιας ομάδας με χαλύβδινη συγκρότηση: «Πειθαρχία λοιπόν και ισχύει για όλους. Από τα ανώτερα στελέχη και έως και τον τελευταίο και τον πιο πρόσφατο φίλο μας...στην Χρυσή Αυγή υπάρχει ιεραρχία και αυτή η ιεραρχία είναι που ακολουθούμε και όχι η κοινοβουλευτική ιεραρχία». 

Διαβάστε ακόμη: Χρήστος Παππάς: Σκόπευε να διαφύγει στο εξωτερικό εκτιμά η Αντιτρομοκρατική

Από τότε μεσολάβησαν πολλά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης να σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 7 χρόνια αργότερα. Η άλλοτε ενωμένη ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής χωρίστηκε σε στρατόπεδα πριν βρεθεί στη φυλακή με τον έναν να μην θέλει να αντικρίσει τον άλλο. 

Η σύλληψη του Χρήστου Παππά εκτός της ολοκλήρωσης της διαδικασίας απόδοσης Δικαιοσύνης έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κόντρα μεταξύ των χρυσαυγιτών καλά κρατεί ακόμα και μέσα στη φυλακή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώπιον του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών ζήτησε να μην μεταχθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού, στο οποίο βρίσκονται έγκλειστα τα υπόλοιπα μέλη του ηγετικού πυρήνα της οργάνωσης. 

Οι προσωπικοί λόγοι, που επικαλέστηκε για να μην βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και συνοδοιπόρο του για 4 δεκαετίες, Νίκο Μιχαλολιάκο, και όλους τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εκτός του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ζητώντας να εκτίσει την ποινή του σε άλλη φυλακή δεν έπεισαν. Ο Χρήστος Παππάς λοιπόν περνά την πόρτα του Δομοκού ενάμιση μήνα μετά την μεταγωγή του Γιάννη Λαγού, κλείνοντας πίσω από τις βαριές πόρτες τις αντιπαλότητες και τους διαφορετικούς δρόμους, που έχουν χαράξει τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, τώρα ο Χρήστος Παππάς έχει ζητήσει να μείνει στο κελί μαζί με τον Γιάννη Λαγό. Αυτό, πάντως, θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες για να διατηρηθούν οι ισορροπίες στη φυλακή. 

Οι αποχωρήσεις στη σκιά της δίκης και τα διαφορετικά «στρατόπεδα» στην φυλακή

Η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 πυροδότησε ραγδαίες εξελίξεις στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης, που άρχισε να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης. Είχαν προηγηθεί τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2017 οι ανεξαρτητοποιήσεις των υπόδικων τότε βουλευτών Δημήτρη Κουκούτση και Νίκου Μίχου. Η εκλογική αποτυχία οδηγεί στο κλείσιμο των γραφείων του κόμματος και στην αποστασιοποίηση των περιφερειακών στελεχών πριν αρχίσουν οι ηχηρές αποχωρήσεις των στενότερων συνεργατών του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο Γιάννης Λαγός ανεξαρτητοποιήθηκε με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να τον καλεί να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή. Στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ο πρώην βουλευτής Ελευθέριος Συναδινός και είχαν μεσολαβήσει οι παραιτήσεις των πρώην ευρωβουλευτών Γιώργου Επιτήδειου και Λάμπρου Φουντούλη. Ακολούθησε η παραίτηση του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου, η αποχώρηση του Γιώργου Γερμενή μαζί με πλειάδα άλλων στελεχών από όλη την ιεραρχία της οργάνωσης. Τον Μάιο του 2020 ο Ηλίας Κασιδιάρης δηλώνει ότι δεν ανήκει πλέον στην Χρυσή Αυγή ιδρύοντας δικό του πολιτικό φορέα.  

Το διχαστικό και τεταμένο κλίμα, που χαρακτήρισε τις εσωτερικές σχέσεις της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας συνεχίστηκε και μετά την δικαστική απόφαση και την μεταγωγή τους στο Δομοκό. Οι έγκλειστοι πρώην σύντροφοι χωρίστηκαν σε στρατόπεδα σε μια προσπάθεια προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα με πολλά από τα στελέχη της οργάνωσης, που κρατούνται στις φυλακές Δομοκού, να μην ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα και να προβλέπεται για αυτή την περίπτωση ξεχωριστός προαυλισμός. 

Χρήστος Παππάς: «Ελάτε να με πιάσετε!»

Ενα μήνα πριν τη σύλληψή του ο Χρήστος Παππάς, προκαλώντας τις διωκτικές Αρχές μέσω συνέντευξης, είχε δηλώσει: «Ελάτε να με πιάσετε!». Ενα ανώνυμο τηλεφώνημα ήταν αυτό που οδήγησε στον εντοπισμό του και στη σύλληψή του από την αντιτρομοκρατική στο σπίτι της 52χρονης Ουκρανής στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με τις καταθέσεις αστυνομικών που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, στις 20:00 της Πέμπτης, 1 Ιουλίου, έγινε ένα τηλεφώνημα στην αστυνομία, στο οποίο άγνωστος ενημέρωνε ότι η 52χρονη «κρύβει στο σπίτι της τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής». Στη συγκεκριμένη διεύθυνση μετέβησαν οι αστυνομικοί και κατά την είσοδό τους στο διαμέρισμα «εντοπίστηκε ο Χρήστος Παππάς». Ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν έφερε αντίσταση, λέγοντας στους αστυνομικούς: «Εντάξει, τελείωσε, έρχομαι».

 

Ο Χρήστος Παππάς, όμως, είχε φροντίσει να αλλάξει την εμφάνισή του. Να ξυρίσει το μούσι του, να κρατήσει μόνο το μουστάκι και να παχύνει. Κάτι που δείχνει ότι ήθελε με κάθε τρόπο να μην μπει στη φυλακή. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA