Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, καλώντας τους ανεμβολίαστους να κλείσουν ραντεβού καθώς δεν αποκλείεται νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα να χάσουν τη ζωή τους τη στιγμή που άτομα άνω των 50 «δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ». 

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Πάνω από 3.500 κρούσματα μέσα στην εβδομάδα

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η κυρία Παγώνη ισχυρίστηκε ότι οι εισαγωγές περιστατικών COVID έγιναν από 5, 45 μέσα σε επτά μέρες, γεγονός που σημαίνει «ότι δεν πάμε καθόλου καλά και αν δεν εμβολιαστούμε κανένας δεν ξέρει το μέλλον μας». «Οι ανεμβολίαστοι από 50 και πάνω δεν θέλουν και πολύ για να φτάσουν στη ΜΕΘ και με ένα υποκείμενο νόσημα. Αυτά δεν είναι προσωπικές μας απόψεις είναι επιστημονικά δεδομένα και μελέτες», σημείωσε.

Σχετικά με τους εμβολιασμένους πολίτες που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με κορονοϊό, η Παγώνη τόνισε ότι είναι πάνω από 5% με 7% και η πλειοψηφία τους αφορά ανθρώπους που έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου και δεν έχουν συμπληρώσει 14 μέρες.  Επεσήμανε ότι το 98% όσοι δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και οι μεγάλης ηλικίας πολίτες με νοσήματα, πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν τη ΜΕΘ.

Νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν 

Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν ανέφερε από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού. «Ναι μεν ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, αλλά και αρκετοί από τους νέους που θα νοσήσουν, θα έχουμε και εκεί θανάτους. Και δεν θα είναι αναγκαστικά θάνατοι μεταξύ ατόμων με υποκείμενο νόσημα. Αν μια κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος, έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της, αν δεν ήταν έγκυος. Για αυτό πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι» σημείωσε, λέγοντας ότι το 75% των ανεμβολίαστων είναι νεότεροι άνθρωποι.

«Αυξάνονται τα κρούσματα. Έχουμε μεγάλος μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστοι. Γι’ αυτό θα δούμε διασωληνώσεις και ίσως χάσουμε και κάποιους ανθρώπους. Ενώ οι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πολύ ελαφρά. Παλεύουμε σε δύο μέτωπα. Οι εμβολιασμένοι για να μειώσουμε τους φόβους των ανεμβολίαστων και να τους ενθαρρύνουμε να εμβολιαστούν και να τηρούμε όλοι τα μέτρα προστασίας. Εχθρός δεν είναι οι αρνητές, είναι ο ιός» υπογράμμισε η κυρία Λινού.

Ποιοι θα χρειαστούν 3η δόση εμβολίου

Για το ενδεχόμενο χορήγησης και τρίτης δόσης εμβολίου, η κυρία Παγώνη τόνισε ότι σίγουρα θα υπάρξει για το 80% με 90%. Για όσους εμβολιάστηκαν το τελευταίο διάστημα, εκτίμησε ότι η τρίτη δόση τους θα χορηγηθεί το επόμενο καλοκαίρι. Από την πλευρά της η κυρία Λινού είπε πως η χορήγηση τρίτης δόσης συζητείται μόνο για άτομα με βαριά νοσήματα και πως «ακόμα δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA