Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο καύσωνας έχει ήδη ξεκινήσει την επέλασή του στη χώρα μας και η πρόβλεψη για μεγάλη διάρκεια στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έφερε στο επίκεντρο πολλά ζητήματα που θα πρέπει να προβλέψει η πολιτεία όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για τους εργαζόμενους. Ετσι ειδικά μέτρα για τις ημέρες υψηλού κινδύνου (Δευτέρα, 2 Αυγούστου και Τρίτη, 3 Αυγούστου), ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αργία τη Δευτέρα (2 Αυγούστου), που προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. 

Διαβάστε επίσης: Καύσωνας: Βράζει όλη η Ελλάδα - 43,3 έφτασε ο υδράργυρος στην Πλατανούλια Λάρισας

«Η Πολιτεία πρέπει να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Η γνώμη τους είναι ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα και ενδεχομένως να χρειαστεί τις κρίσιμες εργάσιμες μέρες και ιδίως την προσεχή Δευτέρα, να κηρυχθεί αργία, ώστε να μείνει προστατευμένος ο πληθυσμός» ανέφερε σε αναρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας με το Μαξίμου να απαντά: «Γιατί μόνο η επόμενη Δευτέρα αργία, κ. Τσίπρα; Με ποια καιρικά φαινόμενα θα κηρύσσονται αργίες. Μόνο με καύσωνα ή και με χιόνι ή με χαλάζι; Λαϊκισμός και γραφικότητα πάνε χέρι-χέρι».

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αργία λόγω καύσωνα

Ετσι κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να μην πάνε στη δουλειά τους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί ο καύσωνας στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο με τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στις εργασίες τους για όσες ημέρες διαρκεί το κύμα καύσωνα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, πρόκειται για:

  • Άτομα με χρόνια καρδιολογικά & αναπνευστικά νοσήματα
  • Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία
  • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Εγκύους 

Καύσωνας: Μείωση απασχόλησης και μερική παύση εργασιών από 12:00 έως 16:00

Παράλληλα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας: «για την προστασία των εργαζομένων ενόψει της πολυήμερης επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας και την αποφυγή φαινομένων θερμικής καταπόνησης υπό συνθήκες καύσωνα, το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και η Γενική Γραμματεία Εργασίας καλούν τους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 16.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο.

Ειδικότερα συστήνονται:

  • Οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης
  • Οργάνωση του χρόνου εργασίας με προγραμματισμό διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Προγραμματισμός των εργασιών που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων, κατά το δυνατόν, σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών.
  • Μείωση της απασχόλησης ή παύση εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργεία, κεραμοποιεία, ναυπηγικές εργασίες κ.λπ. μεταξύ των ωρών 12.00-16.00.
  • Διαμόρφωση κυλικείων, ή άλλων κατάλληλων χώρων για το χρόνο διαλείμματος. Οι χώροι αυτοί, ανάλογα με τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες, να εξοπλίζονται με σύστημα κλιματισμού. Οι χώροι αυτοί θα επιλεγούν μετά από συνεργασία του εργοδότη και του Τεχνικού Ασφάλειας, Ιατρού Εργασίας και μελών ΕΥΑΕ και όπου δεν υπάρχουν των εκπροσώπων των εργαζομένων.
  • Παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10 -15 °C.
  • Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες
  • Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων περιλαμβάνουν:
  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12.00-16.00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10-15 °C).

Δωρεάν είσοδος στις οργανωμένες παραλίες για 3 μέρες λόγω καύσωνα

ΕΞάλλου αποφασίστηκε η δωρεάν είσοδος στις οργανωμένες παραλίες της Ακτής Βουλιαγμένης, του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Ακτής Α’ Βούλας, για το τριήμερο, Σάββατο, 31 Ιουλίου, Κυριακή, 1 Αυγούστου και Δευτέρα, 2 Αυγούστου. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., υλοποιείται με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία της Εταιρείας προς τους πολίτες και σε στενή συνεργασία με τις μισθώτριες εταιρείες της στο παράκτιο μέτωπο της Αττικής που στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της ΕΤΑΔ.

Συγκεκριμένα, οι πύλες εισόδου της Ακτής Βουλιαγμένης, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 08.00 το πρωί έως τις 21.00. Να σημειωθεί ότι θα εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα του ΕΟΔΥ για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και για το λόγο αυτό κατά την είσοδο του κοινού θα τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών στην Ακτή, που δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.000 άτομα.

Επίσης, στη διάρκεια του τριημέρου ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό και στις οργανωμένες παραλίες του Αστέρα Βουλιαγμένης και της Α’ Ακτής Βούλας, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς περιορισμούς ανά ακτή και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Οι επισκέπτες μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέλευση τους στην κάθε οργανωμένη παραλία ξεχωριστά.

Η ΕΤΑΔ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τις μισθώτριες εταιρείες, Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ και Απολλώνιες Ακτές Α.Ε. για την άμεση και θετική ανταπόκριση τους στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Η πρόγνωση για τον καύσωνα

Ένας από τους πιο ισχυρούς καύσωνες των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και τη ζέστη να δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες με το σκηνικό του καιρού να μην αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως ακόμα και οι 43 ή οι 44 βαθμοί που θα σημειωθούν σήμερα και στο Σαββατοκύριακο δεν είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες που θα καταγραφούν στη χώρα. Όλες οι εκτιμήσεις τονίζουν πως η δυσκολότερη ημέρα θα είναι η ερχόμενη Δευτέρα.

Δείτε live μέσω του windy.com την επέλαση του καύσωνα στην Ελλάδα στο παρακάτω γράφημα:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA