Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Αττική κάηκαν 12.500 στρέμματα και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος καταλήγουν ότι η φωτιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από την έκρηξη του υποσταθμού της ΔΕΗ. Ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης που υπήρχε μέσα στο συμπαγές παρθένο δάσος, φέρεται να έσκασε, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες. Μάλιστα, όσο προχωρούσε η φωτιά, συναντούσε κι άλλες κολώνες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τρία και περισσότερα μέτωπα. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 80 κτίρια έχουν μερικώς ή ολικώς καταστραφεί από τις φωτιές. Οι εκρήξεις που φάνηκαν από τις ζωντανές συνδέσεις των τηλεοπτικών καναλιών οφείλονται στους δεύτερους μετασχηματιστές, ενώ το θερμικό φορτίο ήταν τόσο μεγάλο που οι πρώτες ρίψεις νερού δεν έφθαναν καν στη φωτιά, αφού το νερό εξατμιζόταν πριν καν φθάσει στο έδαφος. Ετσι, λόγω της ξηρής καύσιμης ύλης και των υψηλών θερμοκρασιών, η φωτιά έσπασε σε τρία μέτωπα και πήρε διαστάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη - Κοσμάς Κουμιανός: «Μακάρι να μην είχε χρειαστεί να τραβήξω φωτογραφία»

Ωστόσο, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό και υπάρχει τεράστια κινητοποίηση κι επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές σε Βαρυμπόμπη, Λίμνη Ευβοίας, Βασιλίτσι Μεσσηνίας και Ανατολική Μάνη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Πλέον στην Αττική το ενεργό μέτωπο είναι ένα, στην Εύβοια επιχειρούν περιοδικά εναέρια μέσα, ενώ σε Μεσσηνία και Μάνη επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Ο απολογισμός στην Αττική: 

  • 76 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημίες 
  • 18 σπίτια μερικές ζημιές 
  • 17 επιχειρήσεις σοβαρές ζημιές 
  • 18 επιχειρήσεις μερικές ζημιές 
  • 82 οχήματα κάηκαν ολοσχερώς 

Πού είναι κλειστοί οι δρόμοι

Διακοπή της κυκλοφορίας έχει απαγορευθεί από την Τροχαία στην Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της Γέφυρας Βαρυμπόμπης, στην Τατοΐου από Πάρνηθος (Ιπποκράτειος Πολιτεία - Ταβέρνα Λάμπρος), στην Λ. Κρυονερίου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κρυονέρι από το ύψος της οδού Δημοκρατίας, στον παράδρομο της Αθηνών - Λαμίας από οδό Ελαιών στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη και στην Λ. Κύμης από την οδό Τατοΐου στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

 Ζερεφός: Δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες πυρκαγιές

Όπως είπε ο Χρήστος Ζερεφός μιλώντας στον ΣΚΑΙ «υπάρχουν εκατοντάδες τόνοι αποξηραμένα ξύλα “μπουρλότο” που έχει η χώρα μας. Δεν θα το δείτε αυτό σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λυπάμαι που το λέω. Χρειάζονται πρόστιμα, χρειάζεται έννομη τάξη. Είναι κάτι κοντινό να έχουμε ξανά μια “νέα Βαρυμπόμπη”, με τις υψηλές θερμοκρασίες. Το δάσος χρειάζεται επιμελή εργασία, δείτε τι συμβαίνει στην Ελβετία πώς κλαδεύουν τα δέντρα» σημείωσε. Ο κ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι «όλοι στο Λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες».

Η φωτιά δημιουργεί δικό της καιρό

Μία φωτιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η φωτιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη. Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοΐου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 χιλιόμετρα ανά ώρα) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου).

Οι παρατηρήσεις του Αστεροσκοπείου φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών.

«Είναι πρωτοφανής η κατάσταση που ζούμε. Όταν θέλετε να ανάψετε τη φωτιά για το μπάρμπεκιου ή το τζάκι φυσάμε λίγο, αλλά όχι πολύ δυνατά, για να ανάψουν τα καυσόξυλα τα οποία καυσόξυλα ήταν έτοιμα (στη Βαρυμπόμπη)… Η μάζα που υπήρχε ήταν έτοιμη να αναφλεγεί με το μικρότερο σπινθήρα δεν χρειαζόταν άνεμος», εξήγησε ο Χρήστος Ζερεφός.

«Τώρα αν υπήρχε και άνεμος, μελτέμι 6, 7, 8 Μποφόρ όπως τα έχουμε συνηθίσει στο Αιγαίο, μπορούν να διαδώσουν πυρκαγιά σε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη ταχύτητα 7 Μποφόρ στην Αττική είναι 6… Το 2007 κάηκε η χώρα, είχαμε θύματα στην Πελοπόννησο… Στην Εύβοια, στην Αττική η μετεωρολογική κατάσταση και η κλιματική αστάθεια του 2007 και του 1987 είναι ίδια με φέτος», τόνισε. 

Συνοψίζοντας, από την εξέταση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προκύπτουν τα επόμενα προκαταρκτικά συμπεράσματα:

  • Η φωτιά της Βαρυμπόμπης ανέπτυξε ακραία συμπεριφορά πυρός, εξαιτίας της πυκνής και εξαιρετικά ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης (αποτέλεσμα της παρατεταμμένης ανομβρίας, του καύσωνα των τελευταίων ημερών, και των κακοκαιριών του χειμώνα – Ιανός, Μήδεια).
  • Η εξάπλωση των μετώπων της φωτιάς φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε κύρια από τον καιρό που δημιούργησε η ίδια η φωτιά και λιγότερο από το συνοπτικό άνεμο.
  • Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός πως η πυρκαγιά εξαπλώθηκε σε ζώνη μίξης οικιστικών και δασικών περιοχών, οπότε και ανά περιοχές αυξήθηκε το θερμικό φορτίο λόγω της καύσης τεχνητών υλικών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της δασικής πυρκαγιάς, τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του ΕΑΑ – meteo.gr δείχνουν βελτιωμένες συνθήκες έως νωρίς το πρωί της Τετάρτης 4 Αυγούστου, με επιδείνωση από νωρίς το μεσημέρι και προς το απόγευμα της ίδιας ημέρας (04.08.2021), οπότε και περιμένουμε ενίσχυση των ανέμων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA