Μενού
  • Α-
  • Α+

Τραγωδία με την πύρινη πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη Βόρεια Αττική και κατακαίει τα πάντα, καθώς είναι νεκρός εθελοντής δασοπυροσβέστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Το μεσημέρι της Παρασκευής κάτοικοι των οικισμών Πευκόφυτο, Ποντίων, Αγίου Στεφάνου έλαβαν μήνυμα να εκκενώσουν προς Λεωφόρο Θησέως. Την ίδια στιγμή καίγονται σπίτια στο Κρυονέρι, στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή. 

Το μέτωπο στη βόρεια Αττική πέρασε προς τη λίμνη Μαραθώνα - Εκκενώθηκαν περιοχές 

Στη λίμνη του Μαραθώνα έχει περάσει πλέον η μεγάλη φωτιά που κατακαίει τη βόρεια Αττική, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. «Η φωτιά που μαίνεται στη βόρεια Αττική έχει περάσει προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να την ανακόψουμε. Στην Εύβοια ενισχύονται τα εναέρια μέσα. Η φωτιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Κύριος στόχος μας είναι η αποκοπή του μετώπου προς τη νότια πορεία του», είπε. Νωρίτερα εστάλη μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης «112», σύμφωνα με το οποίο όσοι βρίσκονται στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα και Καλέτζι Αττικής να εκκενώσουν τώρα προς Γραμματικό. Το μήνυμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λίμνης Μαραθώνα ή Καλέτζι Αττικής, εκκενώστε τώρα προς Γραμματικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Πολύ δύσκολη κατάσταση στις Αφίδνες 

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στις Αφίδνες, όπου η φωτιά έχει εισβάλει από χθες στον οικιστικό ιστό κι έχει κάψει σπίτια κι επιχειρήσεις, όπως και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Τα μέτωπα πλέον είναι περισσότερα από πέντε κι εδώ και λίγη ώρα η φωτιά πέρασε την Εθνική Οδό στο ύψος των Αφιδνών και κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι. Γι αυτόν τον λόγο αυτό εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου. Λίγο μετά τις 11:30 σημειώθηκαν ισχυρότατες εκρήξεις στις Αφίδνες σε επιχείρηση αλουμινίου, στον παράδρομο της εθνικής οδού στο ύψος των διοδίων. Η κατάσταση στο σημείο είναι άκρως επικίνδυνη και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν απομακρυνθεί και οι πυροσβέστες λόγω κινδύνου από τις εκρήξεις οι οποίες σημειώνονται.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί  Μαλακάσα, Σφενδάλη, Πολυδένδρι και Καπανδρίτι. Το μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που εστάλη στους κατοίκους των περιοχών μέσω του 112: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαλακάσα, Σφενδάλη, Πολυδένδρι και Καπανδρίτι, εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα - Νέα Μάκρη από Επαρχ. Οδό Μαραθώνος - Καπανδριτίου. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας». 

Πού αλλού υπάρχουν αναζωπυρώσεις

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση. «Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο κ. Γιασημάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συγκλονιστική στιγμή απεγκλωβισμού επταμελούς οικογένειας 

Τα ξημερώματα της Παρασκευής τα μέλη του στρατού κατάφεραν να απεγκλωβίσουν 7μελή οικογένεια από το σπίτι τους και να τους σώσουν τη ζωή. Με μία μπουλντόζα οι στρατιώτες έσπασαν την περίφραξη του στρτοπέδου και προσέγγισαν το σπίτι που είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Κατάφεραν την τελευταία στιγμή να σώσουν μια ολόκληρη οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου κι ενός ηλικιωμένου ατόμου. Σχετικό αίτημα για τη διάθεση του μηχανήματος είχαν υποβάλει εθελοντές πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σημείο και το οποίο εγκρίθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA