Μενού
  • Α-
  • Α+

Θύματα της φωτιάς είναι και τα ζώα των πυρόπληκτων περιοχών, αδέσποτα και κατοικίδια, παραγωγικά και ιπποειδή. Την ώρα της φωτιάς κάποιοι ξέχασαν πως τα ζώα είναι βασικά για το περιβάλλον και τα κατοικίδια οι καλύτεροι φίλοι των ανθρώπων, εγκαταλείποντάς τα. Εθελοντές έσωσαν όσα ζώα μπορούσαν, τα οποία πλέον έχουν ανάγκες. Τα ζώα χρειάζονται ενδεχομένως μεταφορά σε χώρους περίθαλψης και φιλοξενίας, χρειάζονται προσωρινές ή μόνιμες νέες οικογένειες. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Αττική: «Εγκατέλειψαν τα σκυλιά δεμένα στις αυλές» - Πώς οι ήρωες εθελοντές σώζουν ζώα και άλογα

Χώροι φιλοξενίας για τα ζώα

Η Dog’s Voice είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι φωτιές στην Αττική έστησε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεως για τα ζώα συντροφιάς των πυρόπληκτων περιοχών. Όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί είναι παρόμοια με εκείνη που είχε στηθεί το 2018 στο Μάτι. Από την πρώτη στιγμή αναμενόταν να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενία. Σε νέα ανάρτησή της η Dog’s Voice ενημέρωσε ποιοι είναι οι χώροι φιλοξενίας για τα πυρόπληκτα ζώα που έχουν πληγεί από τα πύρινα μέτωπα που καίνε την Αττική. Οι επιχειρησιακοί αυτοί σταθμοί λειτουργούν σε συνεργασία με δήμους και φορείς της Αττικής.

Σε ό,τι αφορά τον υπό δημιουργία προσωρινό χώρο φιλοξενίας πυρόπληκτων ζώων που θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη και τον συντονισμό της Dog’s Voice εξέδωσε ανακοίνωση η εταιρεία Barking Well Media του Νίκου Κοκλώνη. Η εταιρεία συνεργάζεται με την οργάνωση αναλαμβάνοντας τα έξοδα περίθαλψης των πυρόπληκτων ζώων και όχι μόνο. «Πέραν των όποιων λειτουργικών εξόδων, η Barking Well Media θα αναλάβει τα πρώτα πάγια κτηνιατρικά έξοδα για την περίθαλψη όλων των ζώων, ενώ στη συνέχεια θα αναλάβει και τη νοσηλεία τους. “Μία προσπάθεια καρδιάς για να ανακουφίσουμε την αγωνία και τον τρόμο στις ανυπεράσπιστες ψυχές και να προσφέρουμε όσο γίνεται αίσθηση ασφάλειας και αγάπης”, δήλωσε ο Νίκος Κοκλώνης», αναφέρει η ανακοίνωση.

Άγρια ζώα 

Η Anima Wild έχει ήδη αναλάβει τη φροντίδα πυρόπληκτων άγριων ζώων. Σε ανάρτησή της εξηγεί τι σημαίνει για την άγρια ζωή η επόμενη μέρα μιας τόσο μεγάλης φυσικής καταστροφής. Παράλληλα, ενημερώνει για τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τα άγρια ζώα. «Πρέπει πρωτίστως να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τους άκαυτους θύλακες εντός της καμένης περιοχής και μια περίμετρο ακτίνας δέκα πάνω κάτω χιλιομέτρων γύρω από τα καμένα. Άκαυτες ρεματιές, μικρές συστάδες θάμνων και δέντρων που γλύτωσαν από τις φλόγες, περιοχές που υπάρχει έστω και λίγο τρεχούμενο νερό έχουν τεράστια αξία τώρα», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανάρτησή της η Anima Wild. «Τα άγρια ζώα εκεί θα βρουν καταφύγιο και χρειάζονται συνθήκες ηρεμίας», προσθέτει.

«Από την προηγούμενη εμπειρία μας ξέρουμε ότι όταν γίνεται πυρκαγιά αυξάνονται τα τροχαία, επειδή τα ζώα είναι σοκαρισμένα και εκτός της επικράτειάς τους, μέσα στην οποία ξέρουν να κινούνται. Οι οδηγοί πρέπει να προσέχουν , να οδηγούν αργά, ιδίως τη νύχτα. Παρατηρείται βέβαια και αύξηση των περιστατικών ηλεκτροπληξίας σε καλώδια, αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι γι αυτό σε συνθήκες κρίσης. Τα άγρια ζώα θα πλησιάσουν κατοικημένες περιοχές, που είναι συνήθως άκαυτες, ζητώντας κρυψώνες και νερό. Τα κατοικίδιά μας, οι σκύλοι και οι γάτες μας, είναι συχνά θύματα της φωτιάς, αλλά και θύτες. Tα κρατάμε όσο γίνεται περιορισμένα, γιατί ιδίως τα εξαντλημένα πουλάκια και τα ερπετά, φίδια και σαύρες, αποδεκατίζονται από τις συμπαθείς γατούλες μας. Και να βάζουμε νερά. Κάτι που μπορούν να φροντίσουν δήμοι, σύλλογοι αλλά και ιδιώτες», τονίζει.

https://www.instagram.com/p/CSM9M9NI6C3/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA