Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μιχάλης Θεοδούλου ήρθε από την Κύπρο στην Ελλάδα ως εθελοντής για να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων φωτιών που κατέκαψαν την Εύβοια, την Ηλεία και την Αττική. Ο ίδιος, μιλώντας στο Reader, εξηγεί ότι θεωρεί δεύτερη πατρίδα του την Ελλάδα και είναι υποχρέωσή του να έρθει να βοηθήσει τώρα που υπήρξε μεγάλη ανάγκη.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Εύβοια: «Ηρθε η φλόγα πιο κοντά, ούρλιαζα και δεν ήξερα τι να κάνω» - Τι είπε η μητέρα της μικρής Βαλεντίνας

«Προσπαθήσαμε να έρθουμε και με άλλους από την Κύπρο αλλά δεν τα καταφέραμε. Ήρθα μόνος μου. Μπήκα στο αεροπλάνο και έσπευσα Ελλάδα για να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα. Είχα ένα φίλο, τον Άγγελο, που τον είχα γνωρίσει στο Μάτι, ο οποίος με καθοδήγησε και με έστειλε στην Εύβοια, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρει.

Μόλις έφτασε στην Εύβοια, η κατάσταση που αντίκρισε ήταν τραγική, καθώς το όμορφο καταπράσινο τοπίο είχε καταστραφεί ολοσχερώς και τα μεγάλα δάση είχαν γίνει στάχτη. «Όταν ανέβαινα από τη Χαλκίδα προς τα βόρεια, το μόνο που αντίκριζα ήταν καμένες εκτάσεις. Στάχτες και κάρβουνα, όπου και να γύριζα το βλέμμα μου. Είναι πολύ στενάχωρο, καθώς αυτός ο τόπος ήταν ένας παράδεισος και τώρα έχει καταστραφεί», λέει χαρακτηριστικά ο Κύπριος εθελοντής και προσθέτει: «Λυπάμαι για τους κάτοικους καθώς βιοπορίζονταν από το δάσος και πλέον δεν έχουν δουλειά και δεν ξέρουν τι να κάνουν, πραγματικά είναι κρίμα».

Όπως αναφέρει, οι άνθρωποι της Εύβοιας έχουν ζεστή καρδιά και φιλότιμο διότι όταν έμαθαν ότι είναι Κύπριος προθυμοποιήθηκαν να τον φιλοξενήσουν και να του προσφέρουν ένα πιάτο φαγητό. Ο ίδιος περιγράφει ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασε στο νησί κατευθύνθηκε προς τα μέτωπα της φωτιάς. «Είχαμε ανέβει πάνω στα βουνά και προσπαθούσαμε να σβήσουμε, όπου η φωτιά σιγόκαιγε, προκειμένου να μην υπάρξει νέα αναζωπύρωση. Ήμουν μαζί με τους Ουκρανούς πυροσβέστες και κυνηγούσαμε τις φλόγες για να μην βρουν διέξοδο και δημιουργήσουν νέο μέτωπο», ανέφερε ο εθελοντής, συμπληρώνοντας ότι την επόμενη μέρα βρέθηκε να παλεύει με τις φλόγες μαζί με πυροσβέστες σε τρία διαφορετικά μέτωπα. «Έβλεπα τις φλόγες να ξεπηδούν από παντού και να καταπίνουν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Εκεί μαζί με έναν πυροσβέστη σταθήκαμε και προσπαθήσαμε να την πολεμήσουμε, αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολο, καθώς αυτό το θεριό δεν γινόταν να το τιθασεύσεις».

Αυτό όμως δεν ήταν το πρώτο ταξίδι του Μιχάλη Θεοδούλου στην Ελλάδα, καθώς είχε βρεθεί στη χώρα μας και πάλι όταν οι φλόγες είχαν καταστρέψει το Μάτι. Ο ίδιος περιέγραψε τα όσα είχε ζήσει τότε λέγοντας πως: «Είχα βοηθήσει στην αναζήτηση αγνοουμένων μέσα στα καμένα σπίτια. Αυτές οι στιγμές τότε ήταν ό,τι χειρότερο είχα ζήσει. Έχω πάει σε πολλές φωτιές στην Κύπρο αλλά αυτό που είδα στο Μάτι δεν το έχω βιώσει ξανά. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω τους ανθρώπους, οι οποίοι έκλαιγαν για τον θάνατο των αγαπημένων τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA