ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/08/2021 12:24

Νέα μέτρα: Παντού μάσκα, εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι από 13 Σεπτέμβρη - Τι ισχύει για ταξίδια, δωρεάν τεστ

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου ως και τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας

Νέα μέτρα: Παντού μάσκα, εκτός κλειστών χώρων οι ανεμβολίαστοι από 13 Σεπτέμβρη - Τι ισχύει για ταξίδια, δωρεάν τεστ
Πολίτες με μάσκα σε εξωτερικό χώρο (πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αναστολή εργασίας, απαγορεύσεις μετακινήσεων, απαγόρευση προσέλευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια για τους ανεμβολίαστους προανήγγειλε ο Βασίλης Κικίλιας. Από 13 Σεπτέμβρη του 2021 έως και τις 31 Μαρτίου που θα ισχύουν τα νέα μέτρα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν rapid τεστ κάθε εβδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα, με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ, τόνισε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: Οικονόμου: Στα 10 ευρώ το κόστος του rapid test για τους ανεμβολίαστους

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας, τόνισε. Αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Οι ταξιδιώτες, υποχρεούνται σε ένα rapid τεστ έως 48 ώρες πριν το ταξίδι σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έναντι 10 ευρώ, με δαπάνη του ταξιδιώτη. Από 13/09 θα μπορούν δωρεάν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί πολίτες και θα πραγματοποιείται ταυτοπροσωπία. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας:

 • Από την 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί
 • Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς
 • Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί
 • Θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ
 • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα
 • Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα
 • Οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή
 • Για ταξίδια με αεροπλάνο, πλοίο και τρένα: υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test οι νεότερης ηλικίας – Και αυτό με δαπάνη των πολιτών
 • Σε δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν τεστ μόνο εμβολιασμένοι και συμπτωματικοί
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Τι ισχύει σε κλειστούς χώρους από 13/09 έως 31/03/2022

 • Σε όλους τους κλειστούς χώρους θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες
 • Σε γήπεδα επίσης μόνο εμβολιασμένοι
 • Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά
 • Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν
 • Κλειστά γυμναστήρια: Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν
 • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα μα γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.
 • Υποχρεωτική μάσκα παντού τόσο σε κλειστούς αλλά και ανοικτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση
Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΡΝΗΤΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ