Μενού
  • Α-
  • Α+

Ούτε 10 μέρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι κορίτσια και γυναίκες θα έχουν ασφάλεια και δικαιώματα, τα πρώτα σημάδια είναι αυτά που μάλλον ανέμενε η διεθνής κοινότητα: Οι εργαζόμενες γυναίκες διατάχτηκαν να μείνουν στο σπίτι «γιατί ότι μαχητές δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να τους φέρονται. Σύμφωνα με τους New York Times, παρότι ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή είναι «προσωρινή», οι ανησυχίες εντείνονται.

Το επιχείρημα των Ταλιμπάν είναι ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι για την προστασία των γυναικών. «Ανησυχούμε ότι οι πιο άπειροι μαχητές μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να φέρονται στις γυναίκες. Δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στις γυναίκες» υποστήριξε. όπως υποστήριξε, οι εργαζόμενες θα δουλεύουν από το σπίτι και θα πληρώνονται.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Η ορφανή Αϊσά που κοιμάται στο δρόμο είναι το πρόσωπο της τραγωδίας στην Καμπούλ

G7: Οι Ταλιμπάν να δεχτούν παράταση εκκένωσης μετά τις 31 Αυγούστου 

Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών του κόσμου, συμφώνησαν ότι πρέπει να πιέσουν τους Ταλιμπάν να μην επιμείνουν στο όριο της 31ης Αυγούστου και να  επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την προθεσμία αυτή, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό. «Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο. Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.

Το ανακοινωθέν της G7

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία» και της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών» δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής τους συνόδου κορυφής σήμερα. 

Οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση για «ηρεμία και αυτοσυγκράτηση» και υπογράμμισαν ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει «ποτέ να ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών. «Συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη όπου κι αν βρίσκεται», αναφέρουν στην ανακοίνωση για τη σύνοδο, στην οποία μετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ. Παρότι θεωρούν ότι «άμεση προτεραιότητά» τους είναι η απομάκρυνση των συμπατριωτών τους και των Αφγανών που εργάστηκαν για τις κυβερνήσεις τους, οι ηγέτες των επτά χωρών ζήτησαν από «οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση» να «τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία" και της "προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων».

Οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για πόλεμο

Ο Σουάιλ Σαχίν εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας σε ελληνικό μέσο επανέλαβε την προειδοποίηση στους Αμερικανούς να φύγουν από στο Αφγανιστάν από τις 31 Αυγούστου κι αν όχι αυτό θα θεωρηθεί παραβίαση, λέγοντας ουσιαστικά ότι ή θα πρέπει να φύγουν ή θα υπάρξει σύρραξη. Θα μπορούσε να είναι και μία ένοπλη αντίδραση, όπως για παράδειγμα συνέβη με την ένοπλη σύγκρουση σας τα τελευταία 20 χρόνια; Αυτό εξαρτάται από την απόφαση που θα πάρει η ηγεσία μας. Όλα είναι πιθανά! Εξαρτάται από την απόφαση της ηγεσίας μας, και έπειτα οι στρατιώτες μας και οι στρατιωτικοί διοικητές θα την εφαρμόσουν». Μιλώντας για την αντιμετώπιση των γυναικών του Αφγανιστάν είπε: «Οι γυναίκες συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο και βέβαια συνεχίζουν να εργάζονται. Όταν αναφέρομαι σε μαθητές, αναφέρομαι στις μαθήτριες οι οποίες πηγαίνουν στα σχολεία τους. Θα έχουν όλα τα δικαιώματα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία. Η μόνη αλλαγή που θα προκύψει θα είναι η χρήση του χιτζάμπ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA