Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα κρούσματα είναι πάνω από 3.000 καθημερινά, η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει και κάποιοι νέοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και ειδικοί περιμένουν και τους τελευταίους εκδρομείς του Αυγούστου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα για να μελετήσουν τα στοιχεία, προκειμένου να αποφασίσουν νέα μέτρα και, όπως όλα δείχνουν, υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εκτός των υγειονομικών

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι λόγω της ανησυχίας που επικρατεί στην πιο πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, οι ειδικοί ανακοίνωσαν νέα μέτρα, τα οποία πρέπει να εφαρμόζουν όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Μάλιστα, την ανησυχία που υπάρχει ενισχύει και η απόφαση να δοθούν δύο δωρεάν self test για τους ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους από τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, έως και τις 6 Σεπτεμβρίου. 

Στόχος, πάντως, είναι να κάνουν όλοι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για να μπει «φρένο» στην πανδημία, γιατί διαφορετικά, όπως προειδοποίησε πρόσφατα και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, θα έχουμε 10.000 κρούσματα την ημέρα από τον Σεπτέμβριο. «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», είναι το μήνυμα που είχε στείλει πρόσφατα ο κ. Θωμαΐδης, χτυπώντας το «καμπανάκι» στους ανεμβολίαστους. 

Τα 4 νέα μέτρα στους νέους 

Γι' αυτό και στο πλαίσιο της αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι οι εκδρομείς που επιστρέφουν πρέπει να εφαρμόσουν 4 νέα μέτρα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή. «Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην νησιωτική Ελλάδα, ενώ παρατηρείται μεταφορά φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου. Έτσι, σημείωσε πως πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής 4 νέα μέτρα:

  • Διενέργεια τεστ πριν την αποχώρηση
  • Περιορισμός κοινωνικών συναναστροφών για 7 μέρες, μετά την επιστροφή
  • Αποφυγή συναναστροφής με ηλικιωμένους
  • Χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων

Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όπως και η ηλικία στον μέσο όρο των νέων μολύνσεων. «Ο μέσος όρος αυξήθηκε και τα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τον Ιούλιο οι μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ήταν 3,9% ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι στο 8,3%», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δωρεάν self test στους ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από τις διακοπές 

Στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια self test ανακοινώνεται η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, έως και τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA