Μενού
  • Α-
  • Α+

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να «καλπάζει» και τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού να αυξάνεται, συνεχίζεται η «μάχη» για το χτισίματος του τείχους ανοσίας. Η κυβέρνηση αναζητά νέες διόδους για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και έτσι, από σήμερα Κυριακή 29 Αυγούστου ξεκινούν πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι εμβολιασμοί έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από κινητά συνεργεία. Τη συγκεκριμένη πρακτική είχε αποκαλύψει προ ημερών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.«Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο υπουργός και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.

Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω αλλά… πρόσω- Το σχέδιο αναπλήρωσης των κενών στα νοσοκομεία 

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και ιερείς που βοηθούν στην προσπάθεια πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω. Ο λόγος για τον πατέρα Ανδρέα Καλιοτζάνη, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέπει την ενορία του σε εμβολιαστικό κέντρο, λέγοντας πως θέλει βοηθήσει «σ' αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Συνεπώς, ο ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στις Αρχανές Ηρακλείου Κρήτης θα μετατραπεί σε εμβολιαστικό κέντρο από τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα γίνονται εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στους ασθενείς τους και να τους εμβολιάζουν στα ιατρεία τους ή κατ΄ οίκον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 ιδιώτες γιατροί. 

Εμβόλιο: 220.000 νέα ραντεβού

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ακόμη ότι 220.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, εκ των οποίων οι 8.150 υγειονομικοί. Ο Γιώργος Γεωργαντάς εκτίμησε ότι μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες ο αριθμός των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστεί θα είναι πολύ μικρός.

Σήμερα ο αριθμός των εμβολιασμένων πολιτών τουλάχιστον με την πρώτη δόση θα σπάσει το φράγμα των 6 εκατομμυρίων ενώ 5,7 εκατ. πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. «Δυστυχώς το ποσοστό αυτό εμβολιασθέντων, ενώ μπορεί να φαινόταν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ότι αρκεί, πλέον πρέπει να αυξηθεί γιατί η μετάλλαξη δέλτα όπως ξέρουμε είναι πάρα πολύ επιθετική», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους 

Μετά τους υγειονομικούς που βγαίνουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου αν δεν εμβολιαστούν δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι εργασιακοί κλάδοι των οποίων οι εργαζόμενοι θα κληθούν να κάνουν υποχρεωτικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. «Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε το Σάββατο (28/8) ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA