Μενού
  • Α-
  • Α+

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας ζητώντας με αυτές να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» προσωρινά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 115 γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας ζητώντας το προσωρινό «πάγωμα» του μέτρου που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πλέον το  Γ΄ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ εξετάζει αν θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης επί αναστολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή όχι. Ακόμη, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης που προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα βγουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Επίσης από 1η Σεπτεμβρίου ανακαλούνται οι κανονικές άδειες όλων των υγειονομικών. Η ανάκληση των αδειών αφορά το  προσωπικό που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας.

Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί στην Ελλάδα 

Μεταξύ των 17 χωρών που παρέχουν στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τους εμβολιασμούς υγειονομικών,  με ποσοστό 83,9% να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (80% για τους πλήρους εμβολιασμένους), η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία και προηγείται της Εσθονίας (83,2%), του Λουξεμβούργου (82,5%), του Βελγίου (80,4%), της Σλοβενίας (71,5%), της Λετονίας (69%), της Δανίας (68,7%), της Κροατίας (68,5%) και της Βουλγαρίας, η οποία εμφανίζει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό (23,5%). 

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους 

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας (30/8) ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς τομείς πλην των υγειονομικών. «Προχωράμε, βλέπουμε, αξιολογούμε την κατάσταση και έπειτα αποφασίζουμε. Το θέμα της επέκτασης του εμβολιασμού είναι στο τραπέζι, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι διότι θα πρέπει να δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη», είπε μιλώντας στο MEGA. 

Για το ενδεχόμενο παράτασης στις αναστολές των υγειονομικών, ο κ. Παπαθανάσης είπε στο MEGA: «η πολιτεία πάνω απ’ όλα προστατεύει τη δημόσια υγεία, οι αποφάσεις είναι στοχευμένες στο να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Ένας υγειονομικός δεν μπορεί να είναι ανεμβολίαστος και να πηγαίνει να υπηρετεί κάποιον ο οποίος βρίσκεται σε κάποια μονάδα. Επομένως, ισχύει από 1η του μηνός και από εκεί και πέρα ένα περίπου ένα 10% παραμένει ανεμβολίαστο. Υπάρχει ακόμα χρόνος, μπορεί κάποιος να μπει στην πλατφόρμα και να εμβολιαστεί την ίδια μέρα, επομένως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να μπει σε αναστολή». 

Επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε πως γίνονται συζητήσεις για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού:  «Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί και αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους εργαζόμενους σε εστίαση και ψυχαγωγία. «Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και απαντώντας στην κριτική για το πως μπορεί σε ένα κατάστημα να πρέπει να είναι εμβολιασμένοι οι πελάτες και όχι το προσωπικό ανέφερε πως: «πάντοτε υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία, γιατί η εστίαση για τον πελάτη είναι ψυχαγωγία, αλλά για τον εργαζόμενο είναι ο τρόπος της επιβίωσής του».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA