Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μίκης Θεοδωράκης - Το «ξέσπασμα» του γιου του για την κηδεία: Δεν θα αψηφήσω τον πατέρα μου

Ενδοοικογενειακή διαμάχη έχει ξεσπάσει με αφορμή το πού θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης - Παρέμβαση έκανε ο γιος του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργος και με πικρία αναφέρεται στις έριδες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της επιθυμίας του πατέρα του να ταφεί στον Γαλατά

(Πηγή: Eurokinissi)
(Πηγή: Eurokinissi)

Ενδοοικογενειακή διαμάχη έχει ξεσπάσει με αφορμή το πού θα ταφεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Παρέμβαση έκανε ο γιος του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Γιώργος και με πικρία αναφέρεται στις έριδες που ακολούθησαν τη δημοσιοποίηση της επιθυμίας του πατέρα του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. «Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν», ανέφερε ο Γιώργος Θεοδωράκης και τονίζει πως «η διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά, δεν πρόκειται να παραστώ».

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: Ηθελε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, είχε σχεδιάσει την κάθε λεπτομέρεια για την κηδεία του

«Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον τιμά», συνεχίζει στην ανάρτησή του ο Γιώργος Θεοδωράκης και τονίζει πως «θα τον αποχαιρετίσουμε όλοι μαζί όπως πρέπει». Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον κόσμο για την αγάπη του και τον καλεί να δεχτεί «τη συγγνώμη μας» που είναι «βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ» και «όλοι να σωπάσουμε για να αποχαιρετίσουμε τον πατέρα».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες.

Γι'αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, και όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης

«Παππού η Κρήτη σε περιμένει»

Ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη και μικρός γιος της Μαργαρίτας, έκανε το Σάββατο παρέμβαση μέσω Facebook για την κηδεία. «Δεν είναι ώρα για αυτοπροβολή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του, λέγοντας πως ο παππούς του ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο.

«Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους. Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθίσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή. Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του», αναφέρει ο εγγονός του Μίκη, Αγγελος.

«Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φως του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας. Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη», συνεχίζει και προσθέτει: «Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν. Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας».

Μάλιστα λίγο αργότερα, σε νέα του ανάρτηση, ο Αγγελος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν την Παρασκευή (3/9), ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος, αλλά και ο εγγονός του Αλέξανδρος.

Από την πλευρά της η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτα, το πρωί του Σαββάτου ανέφερε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;». Μάλιστα, αναφέρθηκε και εμμέσως στο θέμα της ταφής του μεγάλου μουσικοσυνθέτη παραθέτοντας το εξής μήνυμα, το το οποίο πιθανότατα, της έστειλε κάποιος διαδικτυακός της φίλος: «Μέχρι να κοιμηθώ δεν μπορούσα να ησυχάσω με όλο αυτό που σου έχει συμβεί. Το σκέφτηκα πολύ καλά και θέλω να σου πω ότι αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια. Σου εύχομαι να σε βοηθήσει ο θεός και ο μπαμπά σου να βρεθεί εκεί που επιθυμείς εσύ και τα εγγόνια του. Σ’ αγαπώ πολύ και είμαι δίπλα σου».

Λαϊκό προσκύνημα

Τη Δευτέρα και όχι την Τρίτη θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του σπουδαίου συνθέτη θα γινόταν από την Τρίτη έως την Πέμπτη, το πρόγραμμα τελικά άλλαξε. Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών από τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί, τελικά, η νεκρώσιμη ακολουθία. Οι αλλαγές αυτές, κρίθηκαν σκόπιμες καθώς την Πέμπτη ξεκινά το Ράλι Ακρόπολης και το κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Μίκης Θεοδωράκης #Χανιά #Κηδεία