Μενού
  • Α-
  • Α+

Από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύουν τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους πολίτες που ουσιαστικά βάζουν «τέλος» στα lockdown ακόμη και για τις κόκκινες περιοχές. Ουσιαστικά το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελεί «διαβατήριο» για μία σειρά από δραστηριότητες που επαναφέρουν σε έναν σημαντικό βαθμό την κανονικότητα.

Διαβάστε ακόμη: Ανάσα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους ακόμα και σε κόκκινες περιοχές

Ωστόσο μία ημέρα μετά από τις σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλέυρη, αρκετές είναι οι φωνές που αντιδρούν, όχι τόσο προς τις «ελευθερίες» αλλά για το μήνυμα που περνά. Όπως σημειώνεται δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση  πως τελείωσε η πανδημία ή πως πλέον δεν χρειάζονται μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

«Φοβάμαι ότι με το επίπεδο επιτήρησης που υπάρχει στα κέντρα διασκέδασης αν παραμείνουν ανοιχτά όλη νύχτα θα επικρατήσει αλαλούμ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Παράλληλα τόνισε πως με 40% ανεμβολίαστους στην Ελλάδα «δεν υπάρχει φοβερή προστασία», ενώ εκτίμησε πως ο χειμώνας χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες αναμένεται δύσκολος.

Δεν έκρυψε μάλιστα τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε από το τραπέζι των μέτρων τα τοπικά lockdown: «Το να διακυρήσεις ότι δεν θα γίνουν lockdown είναι μονομερής αποκλεισμός, να μην επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και μετά ζητάμε συγγνώμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ενώ έχουμε καθημερινά 2-3 χιλιάδες κρούσματα και 30 θανάτους, λέγοντας ότι «ο τερματοφύλακας δεν λέει ότι έσωσε δυο γκολ και επομένως πάει να ξεκουραστεί, πρέπει πρώτα να λήξει το ματς».

Καπραβέλος: «Δίνουν λάθος εντύπωση»

Από την πλευρά του ο διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος έκανε λόγο για «υπερβολικά τα μέτρα ελευθερίας στους εμβολιασμένους». Μιλώντας στο MEGA είπε χαρακτηριστικά πως: «Δίνουν την εντύπωση ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δυστυχώς δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη από ανεμβολίαστους. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά στη Βόρεια Ελλάδα. Οι θάνατοι ξεπέρασαν τις 15.000», είπε ο κ. Καπραβέλος.

«Οι ανεμβολίαστοι πιέζουν το σύστημα υγείας, κινδυνεύουν, χάνουν τις ζωές τους. Στις μονάδες έχουμε και ένα 10% εμβολιασμένους. Η μετάλλαξη αυτή οδήγησε στο να υπάρχει ανάγκη για τρίτη δόση εμβολιασμού», συνέχισε.

Λινού: «Αποστάσεις και χρήση μάσκας»

Ενστάσεις κατέθεσε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Όπως είπε αυτές αφορούν αρχικά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκαν τα μέτρα και αρχικά θα έπρεπε να παρουσιαστούν ως παραίνεση για τους ανεμβολίαστους και στη συνέχεια ως επιβράβευση των εμβολιασμένων. Υπογράμμισε δε με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «περαιτέρω κοινωνικός διχασμός» ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Η κ. Λινού τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και κυρίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση της μάσκας.

Παρατήρησε, επίσης, ότι οι περιορισμοί που αφορούν θέματα υγείας δεν μπορεί να είναι θέμα ποινών, εξέφρασε τον φόβο της ότι μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μπορεί μέσα στις 15 ημέρες που θα επαναξιολογηθούν να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων, είπε ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε και μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στα παιδιά λόγω των σχολείων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA