Μενού
  • Α-
  • Α+

«Το βουητό του σεισμού ήταν μεγάλο και τρομακτικό. Ευτυχώς, μας έσωσε η θάλασσα» ανέφερε στο Reader.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιοκάστρου της Κρήτης, Νίκος Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένταση του σεισμού ήταν μεγάλη και για 7 δευτερόλεπτα το βουητό ήταν τρομακτικό.

Διαβάστε ακόμη: Παπαδόπουλος: Μικρό τσουνάμι στα νότια της Κρήτης μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι κατά την ώρα του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση σε βουνό, το οποίο βρισκόταν κοντά στη θάλασσα. «Το βουνό ήταν "μισογκρεμισμένο" και η σεισμική δόνηση το αποτελείωσε. Την ώρα του σεισμού είδαμε ξαφνικά τις πέτρες να υποχωρούν και μια μάζα από χώματα να καταλήγουν μέσα στο νερό». Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές στα κτήρια της περιοχής του και αυτό γιατί ο σεισμός έγινε μέσα στη θάλασσα. «Ευτυχώς μας έσωσε η θάλασσα γιατί αν ήταν στη στεριά οι ζημιές θα ήταν μεγαλύτερες. Έγινε εκτόνωση και σωθήκαμε» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει: «Τον αισθανθήκαμε περίπου για 7 δευτερόλεπτα και το βουητό του ήταν τρομακτικό».

Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης περιγράφει πως αντέδρασαν οι κάτοικοι, λέγοντας ότι «ο πανικός τους κυρίευσε και άρχισαν να τρέχουν έξω από τα κτήρια. Τα πράγματα σε όλα τα καταστήματά έπεσαν κάτω από τα ράφια». Το μόνο σοβαρό πρόβλημα, το οποίο γνωρίζει ήταν η κατάρρευση μιας παλιάς εκκλησίας στον Ξερόκαμπο. «Το κτήριο του ναού ήταν παλιό και κτισμένο με χώμα, δεν είχε θεμέλια και για αυτό κατέρρευσε», ανέφερε κ. Χατζηδάκης. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα σχολεία, ο πρόεδρος της κοινότητας ενημέρωσε ότι αυτά «εκκενώθηκαν με ασφάλεια» και πως «μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερες ζημιές. Όπως και να έχει οι μαθητές δεν θα πάνε σχολείο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος».

Σεισμός στην Κρήτη

Η πολύ ισχυρή δόνηση σημειώθηκε στις 12:24 και είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα. Μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 12:32. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιεράπετρας, Θεοδόσιο Καλαντζάκη, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια. «Ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν ζημιές», συμπλήρωσε.

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη είναι έτοιμες για να παρέμβουν εάν και όπου χρειαστεί. Αμέσως μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ο κόσμος βγήκε στους δρόμους ανήσυχος από τη νέα σεισμική δόνηση. Ο σεισμός στην Κρήτη έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA