Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα τελευταία στοιχεία για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σε μία προσπάθεια να γίνουν κατανοητά όσα συνέβησαν το βράδυ της Παρασκευής, με πρωταγωνιστές αστυνομικούς και τρεις κακοποιούς, από τους οποίους ο ένας έπεσε νεκρός. Οι διάλογοι των αστυνομικών με το Κέντρο Επιχειρήσεων μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών, που είχε σαν συνέπεια να χάσει τη ζωή του ο 20χρονος οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου, καταγράφηκαν σε ερασιτεχνικά βίντεο. Μάλιστα σύμφωνα με το Mega πληροφορίες αναφέρουν ότι από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά, ενώ εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δικιά τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη.

Οι διάλογοι των αστυνομικών

Αμέσως μετά τον καταιγισμό πυροβολισμών, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ενημερώνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων Άμεσης Δράσης για το αιματηρό περιστατικό. Ο οδηγός του κλεμμένου ΙΧ έχει πέσει νεκρός. Στους διαλόγους φαίνεται η προσπάθεια των αστυνομικών να εξηγήσουν στο Κέντρο τι ακριβώς είχε συμβεί μετά το θανατηφόρο τραυματισμό του 20χρονου, πώς κινήθηκαν και γιατί ενέργησαν τους πυροβολισμούς φέρνουν στο φως οι διάλογοι.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Μέχρι να κατέβουμε από τις μηχανές, έκανε όπισθεν και παρέσυρε πέντε δίκυκλα.

Κέντρο: Συνάδελφοι τραυματίες υπάρχουν;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Κέντρο, έχει παρασύρει πέντε δίκυκλα δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος. Αναγκαστήκαμε  να ενεργήσουμε Ε23 (πυροβολισμοί) γιατί κινήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση εναντίον συναδέλφων.

Οι εντολές από τον ασύρματο

Σύμφωνα με τo Mega από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ υπήρχε η εντολή να σταματήσει η καταδίωξη από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά. Εξετάζεται σοβαρά το αν υπήρξε κάποιο τεχνικό πρόβλημα και δεν μεταβιβάστηκε η εντολή ή αν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ επέλεξαν να μην ακολουθήσουν τις εντολές του κέντρου και με δική τους πρωτοβουλία συνέχισαν την καταδίωξη

Αξιολόγηση σε 5 ημέρες

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

To χρονικό

Το βράδυ της Παρασκευής (22/10) 7 αστυνομικοί συμμετείχαν σε άγρια καταδίωξη τριών Ρομά στο Πέρασμα, απολογισμός της οποίας ήταν ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από δεκάδες σφαίρες. Σημειώνεται, ότι οι δράστες, που είχαν κλέψει αυτοκίνητο από τον Ρέντη, ήταν άοπλοι. Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι οι περισσότεροι από τους 7 αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στο αιματηρό περιστατικό έχουν πυροβολήσει. Ο 20χρονος Ρομά που έχασε τη ζωή του, άλλα και δύο ακόμη άτομα, αρχικά έκλεψαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν και όταν έπεσαν σε μπλόκο της αστυνομίας, αγνόησαν το σήμα των αστυνομικών και προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ακολούθησε καταδίωξη και στην περιοχή του Περάματος, το όχημα του 20χρονου εγκλωβίστηκε από τους αστυνομικούς. Όπως φάνηκε, οι εν λόγω αστυνομικοί φαίνεται ότι πυροβόλησαν κατά του οχήματος, με τα πυρά τους να σκοτώνουν τον 20χρονο οδηγό και να τραυματίζουν έναν από τους άλλους δύο επιβαίνοντες, ο οποίος κατάφερε να ξεφύγει, αλλά ταυτοποιήθηκε από τις αρχές. Πρόκειται για τον τρίτο από τους επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο και κατάφερε να εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της καταδίωξης. Αρχικά, μάλιστα ο τραυματίας αρνήθηκε να αποκαλύψει τα στοιχεία του όμως λίγο αργότερα οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν και αυτόν.

Φόβοι για αντίποινα από Ρομά 

Ένταση επικράτησε νωρίς το βράδυ του Σαββάτου στα διυλιστήρια Ασπροπύργου όταν ομάδα 30 περίπου νεαρών ατόμων Ρομά, άρχισαν να καίνε λάστιχα στο δρόμο. Άμεσα έσπευσαν στο σημείο εκεί δυνάμεις της Αστυνομίας για να κατευνάσουν τα πνεύματα, ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μετά από λίγο τα επεισόδια έληξαν. Αστυνομικές πηγές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το επεισόδιο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αστυνομική καταδίωξη της Παρασκευής στο Πέραμα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθεί ένας 20χρονος Ρομά.

Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται το ενδεχόμενο αντεκδίκησης, καθώς υπάρχει προϊστορία μετά από ανάλογα περιστατικά, κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι της κοινότητας των Ρομά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA