Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο διάστημα είναι διαρκής και η συνεχής άνοδος που καταγράφεται στις καθημερινές ανακοινώσεις του ο ΕΟΔΥ, αυξάνει την πίεση στο ΕΣΥ δοκιμάζοντας τις αντοχές σε νοσοκομεία, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες (λαμβάνοντας υπόψιν ότι προσμετράται και το Σαββατοκύριακο, όπου συνήθως οι αριθμοί είναι χαμηλότεροι), ζούμε τον εφιάλτη των 33.557 κρουσμάτων, με την καταγραφή της Τρίτης, 9 Νοεμβρίου, να αποτελεί νέα ψυχρολουσία στο τελευταίο πενθήμερο:

  • 8.613 (9/11)
  • 7.335 (8/11)
  • 4.307 (7/11)
  • 6.393 (6/11)
  • 6.909 (5/11)

Διαβάστε ακόμη: Το χάος στις ΜΕΘ οδηγεί τους γιατρούς στη «διαλογή» νοσηλείας

Η ραγδαία διασπορά του ιού, περιλαμβάνει και αύξηση των διασωληνώσεων, με το ΕΣΥ να έχει αγγίξει -αν όχι ξεπεράσει- τα όριά του. Την ίδια ώρα οι υγειονομικοί εκτιμούν πως έρχεται «μαύρος χειμώνας» με τα νοσοκομεία να έχουν ήδη «γονατίσει» και αναζητούνται ενισχυτικές λύσεις. Ποιες θα είναι αυτές; Η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και κλινών με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να βρίσκεται σε αναμονή για το «σύνθημα». 

«Το κάναμε στο παρελθόν, θα το κάνουμε ξανά»

Με δεδομένη την αναστολή των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, η λύση μοιάζει μονόδρομος και το ενδεχόμενο επιβέβαιωσε σήμερα Τρίτη (9/11) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών: «Το είχαμε ξανακάνει στο παρελθόν, και σε επιστράτευση των υπηρεσιών των επιστημόνων για να ενισχυθεί το ΕΣΥ. Όταν το υπουργείο Υγείας θεωρήσει ότι είναι άμεση η ανάγκη της επίταξης, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε στο βήμα αυτό.

Δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για την ενίσχυση του ΕΣΥ, προσθέσαμε ήδη κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, θα προσθέσουμε και άλλες αναλόγως των απαιτήσεων, έχουμε εισαγάγει κίνητρα ώστε ιδιώτες γιατροί να ενισχύσουν το σύστημα, αν δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα θα υπάρξει επίταξη». «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της επέλασης της πανδημίας, που κυρίως αφορά τους ανεμβολίαστους, είναι βέβαιο ότι αυτό θα γίνει σε όλα τα επίπεδα. Δε θα σταματήσουμε στην προσπάθειά μας να πείσουμε όλους τους πολίτες μας να εμβολιαστούν» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Εκκίνηση από τη Βόρεια Ελλάδα - «Νωρίτερα παρά αργότερα»

Οπως όλα δείχνουν, οι κόκκινες περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη, είναι αυτές που θα καθορίσουν και την στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Είναι δεδομένο πως η επίταξη θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα, μετά η Θεσσαλία, αλλά και η Αττική, σε όποια νοσοκομεία ασκούνται υπερβολικές πιέσεις. Το ενδεχόμενο της επίταξης ιδιωτών γιατρών και υπηρεσιών νοσοκομείων, έγινε αντικείμενο σχολιασμού και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στη σημερινή ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα»!

Καμία περίπτωση lockdown

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα πως παρά τις ανησυχίες των ειδικών για τη ραγδαία έξαρση του κορονοϊού, δεν τίθεται θέμα νέου locdown. Προτεραιότητα είναι η προστασία της οικονομίας κόντρα στο 4ο κύμα που έχει περικυκλώσει τη χώρα. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση πέρα από την ενίσχυση του ΕΣΥ, εξετάζει και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων περιοριστικών μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές στοχεύοντας κυρίως στους ανεμβολίαστους.

Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, η οποία χαρακτήρισε «άδικο» ένα πιθανό νέο lockdown λόγω κορονοϊού: «Το ότι κάναμε το lockdown στην αρχή ήταν πάρα πολύ λογικό, τότε ήταν απόλυτα επιβεβλημένο, δεν ξέραμε τίποτα. Τώρα ο κόσμος δεν αντέχει» είπε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή της στο Νομό αλλά και το Νοσοκομείο Λαμίας και συμπλήρωσε: «Τώρα πλέον, δύο χρόνια μετά ξέρουμε πως μεταδίδεται ο ιός και πως να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αφού πλέον ξέρουμε όλα αυτά (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις, περιορισμός επαφών, εμβολιασμός) δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουμε τον κόσμο στα σπίτια του. Πλέον δεν το αντέχει κανείς. Θα θεωρηθεί από όλους ένα άδικο μέτρο που είναι, άρα οφείλουμε να προσέξουμε τον εαυτό μας και τους δίπλα μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA