ΚΟΙΝΩΝΙΑ
18/11/2021 08:05

Απεργία στα ΜΜΜ: 24ωρο χειρόφρενο σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Στάση εργασίας για λεωφορεία, τρόλεϊ

Ακινητοποιημένα θα είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς λόγω της 24ωρης απεργίας σε Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ - Στάση εργασίας για τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και τρόλει αλλά χωρίς δακτύλιο η Αθήνα

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Απεργία στα ΜΜΜ: 24ωρο χειρόφρενο σε Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ - Στάση εργασίας για λεωφορεία, τρόλεϊ
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Απεργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ, στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ, άρση του δακτυλίου μόνο για σήμερα, Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, και υπομονή για τους πολίτες. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα λόγω του τραγικού δυστυχήματος με έναν νεκρό (τον Πέτρο Γιάμαλη) τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά την κήρυξη 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία των εργαζομένων σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ και την στάση εργασίας που ανακοίνωσαν τα σωματεία σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς έχουν «τραβήξει χειρόφρενο» για σήμερα ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 13:00 έως τις 15:00. Με δεδομένα τα παραπάνω, ανακοινώθηκε η άρση του δακτυλίου για σήμερα, 18 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η ΓΑΔΑ.

Η ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ αναφέρει:

«Το τραγικό δυστύχημα, που στοίχισε την ζωή στον συνάδελφό μας Πέτρο Γιάμαλη και (οδήγησε) έναν ακόμα εργαζόμενο να χαροπαλεύει, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά ατυχήματα, που σημειώνονται σε εργασιακούς χώρους, με εργαζόμενους να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων. Προ ημερών είχε χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενους στις προβλήτες της Cosco, άλλοι τραυματίστηκαν στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και αυτή την φορά ο θάνατος "χτύπησε" στη Γραμμή 1 της ΣΤΑ.ΣΥ, με θύμα τον 41χρονο Πέτρο και άλλους τρεις τραυματίες.

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ δεν θα δεχτούν άλλη θυσία στο χώρο εργασίας τους. Πραγματοποιούμε την Πέμπτη 18/11/21 24ωρη απεργία για να αποχαιρετήσουμε τον συνάδελφό μας και απαιτούμε να χυθεί άπλετο φως στις αιτίες του δυστυχήματος και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Παράλληλα, καλούμε, για μια ακόμα φορά, τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να δώσει απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Ελέγχθηκε το ιδιωτικό μηχάνημα λείανσης των γραμμών πριν χρησιμοποιηθεί στο δίκτυό μας; Και αν ναι, από ποιον φορέα;
  2. Εξετάστηκε εάν έχει γίνει η απαιτούμενη συντήρησή του, πότε και από ποιον;
  3. Η εργολαβική εταιρεία, που έχει αναλάβει το έργο, τηρούσε τα μέτρα ασφαλείας;
  4. Είναι αλήθεια ότι είχε σημειωθεί ξανά βλάβη στο ίδιο μηχάνημα; Εάν ναι πότε και από ποιον ελέγχθηκε η αποκατάστασή της;
  5. Ποια είναι η διαδικασία που προβλέπει τη συνοδεία εργαζόμενων της ΣΤΑΣΥ σε μηχανοκίνητες εργασίες αναδόχων;

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν περίτρανα τις ιδιαιτέρες ακραίες συνθήκες σιδηροδρομικής φύσης που εκτελούν οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες. Η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ δεν μπορεί να παραμένει αμέτοχη. Οφείλει να δώσει απαντήσεις και να σταματήσει να βάζει, ανεξέλεγκτα, στο δίκτυο ιδιωτικά, εργολαβικά συμφέροντα, που στο βωμό του κέρδους αδιαφορούν για την ασφάλεια των εργαζόμενων».

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοινώσεις τους τόσο το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ ζητούν την άμεση απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στη γραμμή 1 του Μετρό και τη συντήρηση των υποδομών στους χώρους εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΕΤΡΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΗΣΑΠ ΝΕΚΡΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ