Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται από τα μέτρα - Ποιοι άνω των 60 θα πληρώνουν μειωμένο το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ποιοι μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο 50 ευρώ αντί για 100 ευρώ μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού - Πώς θα λαμβάνεται το πρόστιμο από τους ανεμβολίαστους

Πηγή: APimages, Shutterstock
Πηγή: APimages, Shutterstock

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την τροπολογία να έχει κατατεθεί στη Βουλή και να αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 60 ετών βέβαια έχει και πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο θα πληρώνουν όσοι έως τις 16 Ιανουαρίου δεν κλείσουν τουλάχιστον το ραντεβού για να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Στην τροπολογία, όμως, προβλέπεται πως κάποιοι, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να πληρώσουν το μισό πρόστιμο, δηλαδή 50 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Οι επιστήμονες ανησυχούν και η Ευρώπη «επιστρατεύει» τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

«Για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961», αναφέρει η τροπολογία.

Σύμφωνα με την τροπολογία, στην περίπτωση που κάποιος κάνει την πρώτη δόση έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όπως προβλέπεται, τότε ειδικά για μήνα αυτό, επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.

Εξαιρούνται από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

  • όσοι έχουν νοσήσει και για 180 ημερών από τη νόσηση και
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Τα πρόστιμα για όσους δεν προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

  • Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
  • Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης. Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#υποχρεωτικός εμβολιασμός #προστιμο #Κορονοϊός #εμβολιασμός

Best of Internet