Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε σε φύλο, ούτε σε ηλικίες. Η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» τις ανεμβολίαστες έγκυες. Δεκάδες καταλήγουν διασωληνωμένες σε ΜΕΘ της χώρας και ο προβληματισμός που προκαλεί στους ειδικούς η καχυποψία απέναντι στα εμβόλια στην εγκυμοσύνη είναι έντονη. Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ελάχιστες από αυτές τις γυναίκες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Οι μαρτυρίες τους για τις δύσκολες και μοναχικές ώρες στις ΜΕΘ συγκλονίζουν, όπως και οι περιγραφές για τις στιγμές επανένωσης με τις οικογένειές του. Ωστόσο υπάρχουν και πολύ δυσάρεστες εικόνες, που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί αν η επιλογή του εμβολίου είχε γίνει. 

Διαβάστε ακόμη: Παρθένα Κουτμερίδου: «Ούτε 2 στις 10 έγκυες πελάτισσές μου δεν κάνουν το εμβόλιο» λέει ο γυναικολόγος

Τα στοιχεία λοιπόν κάνουν λόγο για 27 έγκυες με κορονοϊό εισήχθησαν για νοσηλεία στη βόρεια Ελλάδα, μόνο κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ 7 κατά το ίδιο διάστημα, χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί και η περίπτωση της Παρθένας Κουτμερίδου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, που έχασε τη ζωή της από κορονοϊό, ούσα 7 μηνών έγκυος. Το παιδί της σώθηκε.

Τρεις επίτοκες γυναίκες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακόμη 9 νοσηλεύονται σε κλινική Covid-19 στο ίδιο νοσοκομείο. Όλες είναι ανεμβολίαστες. Κι όμως, οι εγκυμονούσες έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν για νοσηλεία όταν νοσούν από κορονοϊό, λένε οι γιατροί, και συντριπτικά υψηλότερα ποσοστά καισαρικής τομής, πρόωρων γεννήσεων, καθώς και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Στην αδήριτη ανάγκη για εμβολιασμό στην εγκυμοσύνη αναφέρθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα: «Είχαμε εφτά διασωλήνωσεις εγκύων τον τελευταίο μήνα. Δεν είναι αστείο. Έχουμε νέες κοπέλες που αντί να χαρούν την καλύτερη περίοδο της ζωής τους και το μωρό τους, νοσηλεύονται, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν και με θάνατο. Είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε οπωσδήποτε. Όλες οι γυναικολογικές ενώσεις διεθνώς συστήνουν εμβόλιο και είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες οι έγκυες να είναι εμβολιασμένες», ανέφερε μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου στην ΕΡΤ.

Γιατί οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον 3ο μήνα

Έκκληση σε όλες τις έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται, αμέσως μόλις το μάθουν - εάν δεν έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως- απηύθυνε η διευθύντρια της Γ’ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν», Σοφία Καλανταρίδου, η οποία μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα στην ΕΡΤ, δήλωσε συγκλονισμένη για τον θάνατο της 38χρονης Παρθένας Κουτμερίδου, ζητώντας «να μη χάσουμε καμία άλλη ζωή από έλλειψη ενημέρωσης».

«Το επιθυμητό είναι μια γυναίκα έγκυος να μπει στο τρίτο τρίμηνο, έχοντας ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τα έχει τα κατάλληλα αντισώματα. Στο τρίτο τρίμηνο και στη λοχεία,μια μη εμβολιασμένη έχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα να νοσήσει βαριά και δυστυχώς να καταλήξει», προειδοποίησε.

Επικαλέστηκε τα στοιχεία μελέτης στην οποία συμμετείχε και τον «Αττικόν», μαζί με άλλα 7 νοσοκομεία από 4 χώρες, που δείχνουν ότι τρεις αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. «Επομένως τώρα έχουμε πάρα πολλά δεδομένα για να αποδείξουμε στις μητέρες ότι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στον κορονοϊό, και είναι ακόμη πιο ευπαθείς ειδικά στο στέλεχος Δέλτα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούν από το εμβόλιο. Μόνο καλό θα δουν», υπογράμμισε.

Όπως είπε, «ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, για κάποιο λόγο που δεν τον γνωρίζουμε, οι έγκυες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Όλες οι γυναίκες που κατέληξαν, στην Ελλάδα και διεθνώς, ήταν είτε στο τρίτο τρίμηνο, είτε λεχώνες, δηλαδή μέχρι και 10 ημέρες μετά τον τοκετό. Φαίνεται ότι αυτή η καταιγίδα της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός, τις κάνει ιδιαίτερα ευπαθείς», ανέφερε.

Τα εμβόλια στην εγκυμοσύνη είναι αποτελεσματικά και ασφαλή

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων των ΗΠΑ (CDC) δημοσιοποίησαν στοιχεία από 2.500 εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες, από τα οποία προκύπτει πως τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από SARS-CoV-2 και επιπλέον δημιουργούν αντισώματα που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το νεογέννητο. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότηταμίας γυναίκας.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια mRNA έναντι του SARS-CoV-2 (Pfizer/BioNTech και Moderna) είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τις εγκύους. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αν και οι μελέτες για το συγκεκριμένο εμβόλιο συνεχίζονται.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA