Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί οι μελέτες σχετικά με τη θνησιμότητα που προκαλεί η μετάλλαξη Ομικρον να αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας, όμως, από την άλλη, οι επιστήμονες παγκοσμίως προειδοποιούν ότι είναι ό,τι πιο μεταδοτικό έχουν καταγράψει. Ετσι, και ενώ στην Ελλάδα η πλειοψηφία του κόσμου βρίσκεται στην τρίτη δόση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο CEO της Pfizer, Aλμπερτ Μπουρλά, τονίζει πως το στέλεχος Ομικρον εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη: Lockdown από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει τρίτη δόση εμβολίου - Τα μέτρα

Ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας επισημαίνει πως χρειάζεται περισσότερα στοιχεία «από τον πραγματικό κόσμο» σε σχέση με τα αποτελέσματα πρώιμης μελέτης που έδειξαν πως η τρίτη δόση «αδρανοποιεί» την Ομικρον. Με τα σημερινά δεδομένα, ο κ. Μπουρλά θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης για καλύτερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Ομικρον, καθώς οι τελευταίες μελέτες δείχνουν πως η προστασία που παρέχουν τα αντισώματα στις τρεις πρώτες δόσεις μπορεί και να μην επαρκούν.

Η τρίτη δόση βελτίωσε σημαντικά την προστασία

«Όταν θα έχουμε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Ομικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Συνεχίζοντας, νομίζω ότι θα χρειαστούμε και μια τέταρτη δόση», είπε ο κ. Μπουρλά σε εκπομπή του CNBC, προσθέτοντας ότι τα απαιτούμενα δεδομένα θα μπορούσαν να προκύψουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Pfizer δημοσίευσε ευρήματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι δύο δόσεις εμβολίου είχαν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν την Ομικρον σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές του ιού, ενώ η τρίτη δόση βελτίωσε σημαντικά την προστασία, αδρανοποιώντας το στέλεχος. Τα ευρήματα βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από γιατρούς στη Νότια Αφρική στις αρχές της εβδομάδας.

Προσοχή στο νέο κύμα λοιμώξεων

Ωστόσο, δεδομένου ότι ήταν μια πρώιμη εργαστηριακή μελέτη, βασίστηκε σε ένα αντίγραφο της μετάλλαξης Ομικρον που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να λένε ότι πρέπει να μάθουν ακόμα περισσότερα, για να κατανοήσουν τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης και στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο κ. Μπουρλά είπε ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό σε κάθε χώρα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει την απαραίτητη προστασία έναντι ενός νέου κύματος λοιμώξεων. «Η τρίτη δόση θα προσφέρει, πιστεύω, πολύ καλή προστασία», είπε ο κ. Μπούρλα, προσθέτοντας ότι οι θεραπείες όπως το αντιιικό χάπι Paxlovid της Pfizer θα βοηθήσουν στην πρόληψη νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο κ. Μπουρλά σε δηλώσεις του πριν από μερικές εβδομάδες είχε αναφέρει πως η τέταρτη δόση μπορεί να χρειαστεί σε περίπου ένα χρόνο μετά την τρίτη, όμως, με βάση τα νέα δεδομένα της ραγδαίας διασποράς της μετάλλαξης Ομικρον, ίσως να χρειαστεί να γίνει και νωρίτερα: «...με την Ομικρον, πρέπει να περιμένουμε και να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει πιο γρήγορα». Ακόμη, ανέφερε ότι η Pfizer αξιολογεί εάν χρειάζονται προσαρμογές στο τρέχον εμβόλιο για την παροχή καλύτερης προστασίας έναντι της παραλλαγής Ομικρον ή άλλων μελλοντικών παραλλαγών ή εάν θα χρειαζόταν ένα εντελώς διαφορετικό εμβόλιο.

Ψαλτοπούλου: «Η 4η δόση μπορεί να προσφέρει καλύτερη προστασία κατά της Ομικρον»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις του Αλμπερτ Μπουρλά, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επικαλείται μελέτες που οδήγησαν στη χορήγηση της τρίτης δόσης και αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί η πραγματοποίηση και τέταρτης δόσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την καλύτερη προστασία από την μετάλλαξη Ομικρον, η κ. Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είτε αν νοσήσουμε είτε αν εμβολιαζόμαστε εκπαιδεύεται καλύτερα και φτιάχνει αντισώματα για να αντιμετωπίζει καλύτερα τις μεταλλάξεις.

«Ξέρετε, ο Covid είναι σαν ένα μικρό παιδί δύο ετών. Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για αυτόν ακόμα και εμείς οι ίδιοι οι επιστήμονες. Αυτό λοιπόν που έχει ανακαλυφθεί εδώ και λίγες ημέρες στις νέες μελέτες είναι ότι επειδή η Ομικρον δείχνει να είναι πολύ πιο μεταδοτική, αυτή τη στιγμή όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις κατά του κορονοϊού, μπορεί σε λίγο καιρό να μην έχουν τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό για να μην κινδυνέψουν. Τα πρώτα ευρήματα ήρθαν από το Ισραήλ, αλλά και από άλλες χώρες και αυτή τη στιγμή είναι προς διερεύνηση γι'αυτό ακόμα κανείς δεν έχει τοποθετηθεί με βεβαιότητα». 

Χάπι: Ξεκινάει η δοκιμαστική χορήγησή του σε 10.600 Βρετανούς

Στο μεταξύ, τη χορήγηση του χαπιού κατά του κορονοϊού της Merck (MSD στην Ελλάδα) ανακοίνωσε Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε μία γιγαντιαία δοκιμή της αποτελεσματικότητάς του, τη στιγμή που Βρετανία πιέζεται ιδιαίτερα με τον ερχομό και της μετάλλαξης Όμικρον. Συγκεκριμένα αναμένεται να χορηγηθεί από τις 16 Δεκεμβρίου σε 10.600 άτομα, για να ελεγχθεί εάν το χάπι μειώνει την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο για άτομα άνω των 50 ετών και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας. Οσοι λάβουν μέρος στη δοκιμή, θα πρέπει να έχουν βγει θετικοί μετά από εξέταση PCR. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμπληρώνουν ένα καθημερινό ημερολόγιο για 28 ημέρες μέσω του ιστότοπου της δοκιμής ή να λάβουν ένα τηλεφώνημα από τη δοκιμαστική ομάδα τις ημέρες 7, 14 και 28 για να μιλήσουν για τα συμπτώματά τους.

Το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων από τη δοκιμή αναμένεται στις αρχές του 2022. Όπως δείχνουν οι έρευνες το χάπι της Merck μειώνει ως και 70% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό.«Με αυτήν τη δοκιμή εξετάζουμε εάν οι νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές αγωγές, που βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, θα μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, Κρις Μπάτλερ.

Στις ευάλωτες ομάδες συγκαταλέγονται καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ενώ ο υπουργός Υγείας στη Βρετανία, Σατζίντ Χαβίντ, έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και μια «νέα εποχή κατά την οποία μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε φάση μόλυνσης από τον φονικό ιό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA