Μενού
  • Α-
  • Α+

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και κλειστούς χώρους ήταν ένα από τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου με σκοπό την αναχαίτιση της μετάλλαξης Ομικρον. Για πρώτη φορά, όμως από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έκανε λόγο για συγκεκριμένο τύπο μάσκας για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Εκεί, ζήτησε τη μάσκα αυξημένης προστασίας, ΚΝ-95 που ναι μεν είναι ακριβότερη από τις υπόλοιπες κοινές μάσκες, αλλά παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμη: Αδειασμα Μαξίμου σε Σαρηγιάννη: Τι απαντά για το άμεσο αίτημα του καθηγητή για lockdown

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Κιοσέ «...σε άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας μαζί με τον τύπο FFP2 που είναι πανομοιότυπος, επιβάλλεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπου η προστασία πρέπει να είναι μεγαλύτερη, όπως αυτά όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο GRTimes.

Μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης της συγκεκριμένης μάσκας: «Στα φαρμακεία υπάρχει μεγάλο απόθεμα, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και το κόστος είναι τριπλάσιο από τις απλές ιατρικές, αλλά και τις υφασμάτινες. Με λίγα λόγια φτάνει ακόμη και στο 1 ευρώ η μία», πρόσθεσε ο κ. Κιοσές. 

Γιατί η ΚΝ-95 είναι πιο αποτελεσματική από άλλες μάσκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της ΚΝ-95, ο συγκεκριμένος τύπος μάσκας, παρέχει αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα σωματίδια στον αέρα, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η ΚΝ-95 μπορεί να φιλτράρει έως και 95% των επικίνδυνων σωματιδίων μεγέθους 0,3 μικρών όπως: σκόνη, σταγόνες υγρασίας και ατμούς.

Επιπλέον βοηθάει στον αποκλεισμό εισόδων βιολογικών υγρών του φορέα μάσκας σε άλλους, για παράδειγμα όταν βήχει η φταρνίζετε. Παράλληλα, μειώνει την αρνητική επίδραση μικρών σωματιδίων αερολύματος που προέρχονται από το τριγύρω περιβάλλον.

Η διάρκεια ζωής της μάσκας πολλαπλής χρήσης ΚΝ-95 είναι περίπου 6 με 8 ώρες συνεχούς χρήσης και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 10 ώρες, αντί για 2 με 3 που έχουν οι απλές μάσκες μιας χρήσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA