Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις ημέρες των Χριστουγέννων εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, ωστόσο τα κρούσματα που εντοπίστηκαν αυτές τις ημέρες μόνο αισιόδοξα μηνύματα δεν αφήνουν ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης έξαρσης της μετάλλαξης Ομικρον, όπως ενημερώνουν οι ειδικοί. Μέσα στο Σαββατοκύριακο βεβαιώθηκαν πάνω από 10.000 νέες μολύνσεις τη στιγμή που έφυγαν από τη ζωή 137 άνθρωποι. Οι προβλέψεις δε για τις επόμενες ημέρες κάνουν λόγο για πολλαπλασιασμό τους.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Εφιαλτική πρόβλεψη για 20.000 κρούσματα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε στην ΕΡΤ πως «Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί» αποδίδοντας τις εκτιμήσεις του στο ότι η όπου επικράτησε η μετάλλαξη Ομικρον υπήρξε δραματική αύξηση τους. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και με 600.000 τεστ που αναμένεται να γίνουν τη Δευτέρα, η Τρίτη θα καταγράψει νέο μαύρο ρεκόρ, σε ό,τι αφορά στην καταγραφή ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Θα φτάσουμε τα 9.000 εκτίμησε ο Νίκος Τζανάκης, ενώ για μετά τις γιορτές η πρόβλεψή του είναι ανατριχιαστική. «Γύρω στις 15 με 20 Γενάρη θα ξεπεράσουμε τα 15.000 και θα αγγίξουμε ακόμα και τα 20.000».

Συνεδριάζει η επιτροπή για τα νέα μέτρα

Στη σκιά αυτών των δεδομένων, είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου η σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών όπου θα αξιολογηθεί η κατάσταση και θα αποφασιστεί αν το δεύτερο πακέτο νέων μέτρων που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα εφαρμοστεί από τις 3 Ιανουαρίου ή θα χρειαστεί να συμβεί νωρίτερα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται η εστίαση και η διασκέδαση ενώ είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν αλλαγές και στην προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα. Το βέβαιο είναι ότι από Γενάρη επιστρέφουμε σε μοντέλο πιο «σκληρών» μέτρων, τα οποία θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τομείς της δραστηριότητάς μας.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει με τα σχολεία

Αντίθετα δεν περιλαμβάνεται στη συζήτηση το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν με το νέο έτος τα σχολεία, όπου αναμένεται να αλλάξει το πρωτόκολλο και να τροποποιηθεί το 50+1% στην περίπτωση θετικού κρούσματος. «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή» είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μια άποψη που έχει επαναλάβει πολλές φορές και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Προτεραιότητά μας, είναι τα ανοιχτά σχολεία» είπε η υπουργός, ωστόσο, τόνισε ότι αν εκτραχυνθεί η κατάσταση θα τεθούν επί τραπέζης νέα μέτρα. 

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 24 Δεκεμβρίου

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (και σε γυμναστήρια)
  • Υποχρεωτική διπλή μάσκας ή μάσκα υψηλής προστασίας (μάσκα ΚΝ95) στα σούπερ μάρκετ και τα ΜΜΜ
  • Απαγορεύονται οι εορταστικές εκδηλώσεις από Δήμους
  • Υποχρεωτικά τεστ σε όσους ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA