Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά, με νέα μέτρα να πέφτουν στο τραπέζι των ειδικών, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, περισσότερα από 10.000 κρούσματα ημερησίως αναμένεται να δούμε τις επόμενες ημέρες, με την αγωνία να κορυφώνεται όσον αφορά στο «αποτύπωμα» που θα αφήσουν στο σύστημα Υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Μετάλλαξη Ομικρον: Σε 4 ημέρες δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Αττική - Φόβοι για 700 ημερησίως

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά αναφορικά με τη νοσηρότητα του νέου στελέχους, η οποία φαίνεται να είναι ηπιότερη σε σχέση με αυτήν των προηγούμενων, όμως, τα δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν ή όχι αυτήν την υπόθεση δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Για την ώρα, η πίεση στο σύστημα υγείας βρίσκεται σε φάση ήπιας αποσυμπίεσης, με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εισαγωγών, διασωληνώσεων και θανάτων να είναι πτωτικός, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ. Ωστόσο, τα νοσοκομεία εξακολουθούν να πιέζονται, κυρίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης ολοκλήρωσε την εφημερία του την Κυριακή με πλήρη ΜΕΘ και 8 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός Μονάδας, ενώ με γεμάτη ΜΕΘ ξεκίνησε την εφημερία του το νοσοκομείο «Παπανικολάου». Μόνο στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται συνολικά 367 ασθενείς, εκ των οποίων οι 68 σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου και οι  79 σε ΜΕΘ.

Αυξητική τάση στις εισαγωγές

Παρότι το ΕΣΥ παρουσιάζει ήπια αποσυμπίεση κι ενώ, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο, υγειονομικές αρχές και επιστήμονες βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζοντας ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του νέου στελέχους και ο άνευ προηγουμένου υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναμένεται, είναι πιθανό τελικά να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο (απόλυτο) αριθμό νοσηλειών, από αυτόν που καταγράφηκε στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας, με τα προηγούμενα στελέχη.

Το σενάριο αυτό ενισχύουν και τα δημογραφικά στοιχεία της Ελλάδας, με το υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων επί του πληθυσμού και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στις ηλικίες άνω των 50 ετών, να καθιστούν πιθανή τη διαφοροποίηση από τις άλλες χώρες.

Η παραλλαγή Όμικρον δείχνει πλέον τα «δόντια» της και στην Ελλάδα, με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο των κρουσμάτων να παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 24%, ενώ μέχρι την περασμένη Τετάρτη βρισκόταν σε πτώση. Ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο εμφανίζει η Αττική, όπου χθες Κυριακή (26/12) καταγράφηκαν σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα. 

Τα νέα περιστατικά αναμένεται να «μεταφραστούν» σε νοσηλείες το επόμενο διάστημα. Ήδη πάντως τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αυξητική τάση στις εισαγωγές ασθενών με Covid-19, μία δυναμική κατάσταση, η οποία αναμένεται να εξελίσσεται ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη λήψη νέων μέτρων.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 54 κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα, ενώ δεκάδες «ύποπτα» ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού Sars-Cov-2.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για νέο πακέτο μέτρων

Σήμερα, στις 12 μ. συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να συζητήσει νέα μέτρα τα οποία, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, θα τεθούν σε εφαρμογή είτε άμεσα, είτε από τις 3 Ιανουαρίου. Οι ειδικοί θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν επί ενός νέου πακέτου μέτρων, το οποίο εστιάζει στο χώρο της διασκέδασης, που θεωρείται εστία υπερμετάδοσης.

Τα υπό επεξεργασία μέτρα αφορούν σε παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης, στον περιορισμό θαμώνων ανά τ.μ., όπως και στην απαγόρευση ορθίων και μουσικής, ενώ δεν αποκλείεται και η αναστολή λειτουργίας τους, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα, φέρεται να έχει «κλειδώσει» το μέτρο για επέκταση της τηλεργασίας, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο περιορισμός των ατόμων στα γήπεδα. Οι εισηγήσεις των ειδικών αναμένονται σήμερα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση και αναμένεται να ανακοινωθούν την Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA