Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλαγή πλεύσης για την εφαρμογή των νέων μέτρων φέρνει η έκρηξη κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Ο αριθμός ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων φαίνεται να επισπεύδει τα μέτρα που επρόκειτο να ξεκινήσουν από τις 3 Ιανουαρίου, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πιθανότατα θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, στις 06:00. Θα έχει προηγηθεί την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στις 09:30 και η σύσκεψη των ειδικών στις 12:00. Από τις συγκεκριμένες συναντήσεις και σε συδυασμό με τα τέλευταία επιδημιολογικά στοιχεία θα παρθούν και οι αποφάσεις.

Τα σενάρια πάντως δεν αποκλείουν και επιπλέον μέτρα εκτός των υπάρχοντων. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ότι θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2022 έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτική χρήσης ενισχυμένης μάσκας ή διπλής μάσκας σε υπεραγορές σούπερ μάρκετ και σε ΜΜΜ, αλλά και υποχρεωτικά στους εργαζόμενους στην εστίαση
  • Ωράριο λειτουργίας έως τις 12:00 για διασκέδαση κι εστίαση, 6 άτομα ανά τραπέζι, μόνο καθήμενοι - Επιτρέπεται προς το παρόν η μουσική
  • Γήπεδα: Περιορισμός θεατών στο 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα - Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών
  • PCR 48 ωρών για επισκεπτήρια σε γηροκομεία, δομές υγείας. Επίσης αυστηροποιείται το επισκεπτήριο σε νοσοκομεία κι αποκλείονται οι ιατρικοί επισκέπτες
  • Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Θα φτάνει έως και 50%, παράλληλα θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο

Τι θα γίνει με τη μουσική και ποιο είναι το Plan B

Ανοιχτό πάντως παραμένει το σενάριο να μην επιτρέπεται η μουσική, ενώ είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία εξαίρεση στο ωράριο των χώρων διασκέδασης και εστίασης κατά μία ώρα την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πάντως σύμωνα με πληροφορίες του STAR υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο. Ποιο είναι αυτό; Να ξεκινήσουν κανονικά τα νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου, με τους χώρους εστίασης και διασκέδασης να λειτουργήσουν με υποχρεωτικά rapid test.

Πλεύρης: Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού πριν τις 3 Ιανουαρίου 2022 άφησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα δεν απέκλεισε αλλαγές στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εστίαση και η διασκέδαση εκείνη τη μέρα να έχουν συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. 

«Αυτή τη στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα που εξετάζαμε αν θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου ή άμεσα. Εχθές στην σύσκεψη της Επιτροπής αποφασίσαμε στις 3 Ιανουαρίου. Δεδομένου ότι έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων, την οποία περιμέναμε λόγω της Ομικρον αλλά όχι τόσο άμεσα, μας προβληματίζει και θα γίνει σύσκεψη της Επιτροπής αύριο για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν νωρίτερα. Ενδεχομένως και την επόμενη μέρα», είπε ο κ. Πλεύρης στο MEGA. 

«Προφανώς αν έρθουν νωρίτερα τα μέτρα θα υπάρξει προσαρμογή αναλόγως των ημερών. Όπως ένα μέτρο που εξετάζαμε και το ανακοινώσαμε πως μπορεί να εφαρμοζόταν από τις 3 Ιανουαρίου με τη μουσική, ενδεχομένως να λειτουργήσει γιατί έχουμε δει ότι η υπερμετάδοση συνδέεται με τη νυχτερινή διασκέδαση, δηλαδή μπαρ, κλαμπ, νυχτερινά κέντρα και όχι τόσο στην εστίαση. Σε περίπτωση που έρθουν νωρίτερα τα μέτρα προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα όπως στην όρθια διασκέδαση. Αν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο πριν την Πρωτοχρονιά θα εκτιμήσουμε ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12», σημείωσε ο κ. Πλεύρης. 

Οι νέες δηλώσεις του υπουργού Υγείας έρχονται λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών η οποία γίνεται στη «σκιά» του αρνητικού ρεκόρ των 21.657 νέων κρουσμάτων, το οποίο «δείχνει» ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν... άρον-άρον, δηλαδή πριν την Πρωτοχρονιά για να αναχαιτιστεί η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA