Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευκρινίσεις για τη γενική αργία που θα ισχύσει την Τρίτη 25 Ιανουαρίου σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» έδωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε έκτακτη ενημέρωση.

Έτσι, στην περιφέρεια Αττικής, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη κηρύσσεται για αύριο κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Τα ΜΜΜ θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό (Τα σταθερής τροχιάς θα λειτουργήσουν και τα κινούμενα όπου είναι δυνατόν).

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμιά βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση – δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας. (Η τηλεκπαίδευση δεν θα πραγματοποιηθεί διότι θα απουσιάζει το διοικητικό προσωπικό που είναι αναγκαίο για την παροχή της).

Αναστέλλεται επίσης, η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Πώς κινούνται τώρα τα ΜΜΜ

Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίς», αλλάζοντας συνεχώς τα δεδομένα κυκλοφορίας των μέσων.

Ειδικότερα, τα δρομολόγια στη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) διεξάγονται στο τμήμα Πειραιάς - Νέα Ιωνία και αντίστροφα.

Στις Γραμμές 2&3 του Μετρό κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια έως το τμήμα της Δουκίσσης Πλακεντίας. Δεν διεξάγεται η κυκλοφορία των συρμών από και προς Αεροδρόμιο. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δ. Πλακεντίας σε συρμούς του Προαστιακού.

 Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΤΡΑΜ στη γραμμή Ασκληπιείο Βούλας - Ακτή Ποσειδώνος προσωρινός τερματικός σταθμός είναι η στάση Παλαιό Δημαρχείο λόγω πτώσης δέντρου στην εναέρια γραμμή στο Κολυμβητήριο προς Βούλα. Στη γραμμή Πικροδάφνη - Σύνταγμα προσωρινός τερματικός είναι η στάση Λεωφ. Βουλιαγμένης.

Ακινητοποιημένα είναι από το μεσημέρι λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σημειώνεται τέλος ότι καθυστερήσεις και πολλές ακυρώσεις πτήσεων είχαμε από το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Προσπάθειες να ανοίξει η Αττική Οδός

Την ίδια ώρα, η κακοκαιρία Ελπίς εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την Αττική, με μηχανήματα του Στρατού να βρίσκονται στις εξόδους της Αττικής Οδού προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο ενώ οι οδηγοί κατευθύνονται στις κοντινότερες εξόδους από τα σημεία που έχουν εγκλωβιστεί. Ταυτόχρονα, μηχανήματα της Νέας Οδού έχουν φτάσει στην Αττική Οδό προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση της οποίας τον συντονισμό έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία. 

Από το πρωί δεκάδες οδηγοί έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική ΟδόΕίναι χαρακτηριστικό πως κάποιοι από τους οδηγούς (σ.σ. συγκεκριμένη μαρτυρία έφτασε στο Reader) μην αντέχοντας άλλο την ακινησία, παράτησαν τα αυτοκίνητά τους μέσα στo τούνελ της Δουκίσσης που έχουν ακινητοποιηθεί και έφυγαν με τα... πόδια, λέγοντας πως θα πάνε να τα πάρουν όταν θα βελτιωθεί ο καιρός!

Δείτε πλάνα του Reader από τις απίστευτες σκηνές στην Αττική Οδό: 

Νωρίτερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, έριξαν βαρύτατες ευθύνες για τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, θα το εισηγηθώ στον πρωθυπουργό», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θέλω να επισημάνω ότι όλα τα μεγάλα προβλήματα στην Αττική δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Αττικής Οδού», τόνισε ο Υπουργός. 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως οι υπεύθυνοι της Αττικής Οδού θα λογοδοτήσουν. «Να πάρετε τηλέφωνο τους υπευθύνους μέσω της εκπομπής να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό!» είπε σε έντονο τόνο ο Περιφερειάρχης Αττικής στον ALPHA. Κάποιος από αυτούς να βγεί και να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι δεν έκανε. Αν μας ζητήσει κάποιος να ανοίγουμε και την Αττική Οδό που είναι ευθύνη άλλων, να το πράξουμε αλλα αυτό θα είναι σε βάρος άλλων οδών σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση» σχολίασε ο κ. Πατούλης. 

Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό

Για τις πρωτοφανείς σκηνές στην Αττική Οδό, με εντολή της προϊσταμένης Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Την έρευνα θα διενεργήσει ο προϊστάμενος της ποινικής δίωξης Αντώνης Ελευθεριανός. 

Η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Ελπίδα", προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές.

Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA