Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως ανεμβολίαστοι θα νοούνται από σήμερα, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, χιλιάδες πολίτες που παρότι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις του εμβολίου δεν προχώρησαν στην αναμνηστική, παρότι ήταν δικαιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από σήμερα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό!

Διαβάστε ακόμη: Πώς και πότε θα καταργηθούν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους - Θα ανακοινώνονται μόνο κρούσματα που νοσούν βαριά

Με βάση τα στοιχεία, περί τα 300.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού χάνουν την ισχύ τους, μαζί τους χάνονται και και τα «προνόμια» που απολάμβαναν οι κάτοχοί τους. Πλέον, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ για να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνονται οι ίδιοι.  Οι πολίτες αυτοί προστίθενται πρακτικά στο σύνολο των ανεμβολίαστων, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε κλοιό περιορισμών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) περισσότεροι από 1.500.000 ενήλικες στη χώρα μας δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου, εκ των οποίων οι περίπου 300.000 είναι άτομα άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο για σοβαρή νόσο ή θάνατο από επιπλοκές της Covid-19. Με την προσθήκη των 300.000 που δεν «ανανέωσαν» το πιστοποιητικό τους με την αναμνηστική δόση, οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1.800.000.

Οι ειδικοί συνεχίζουν τις εκκλήσεις για εμβολιασμό, κυρίως των ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι για όσο αντιστέκεται στο συστηματικό και αναμνηστικό εμβολιασμό η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση της θνητότητας από Covid-19. Όπως επισημαίνουν, ειδικά γι’ αυτόν τον πληθυσμό, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ακόμη κι αν έχουν ήδη νοσήσει προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν όλους τους ηλικιωμένους να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς το πιθανότερο είναι μία από τις συναντήσεις τους με τον ιό να αποβεί θανατηφόρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA