Μενού
  • Α-
  • Α+

Διακόπτονται οι έρευνες διάσωσης στο φλεγόμενο πλοίο «Euroferry Olympia» ανοιχτά της Κέρκυρας, αφού διασώθηκαν από μέλη της ΕΜΑΚ δύο αγνοούμενοι, ένας Τούρκος και ένας Βούλγαρος. Για τουλάχιστον 15 και πλέον ώρες καίει αδιάκοπα η φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο Euroferry Olympia με προορισμό την Κέρκυρα και απειλεί ανθρώπινες ζωές. Από τους συνολικά 290 επιβάτες θεωρούνται αγνοούμενοι 11, ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες. Διασώστες της ΕΜΑΚ έχουν απεγκλωβίσει ήδη δύο άτομα, έναν Τούρκο κι έναν Βούλγαρο, ενώ τρεις ακόμη έχουν εντοπιστεί ζωντανοί και οι αρχές προσπαθούν με συντονισμένες προσπάθειες να τους σώσουν. Οι έρευνες, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΜΑΚ, θα ξεκινήσουν με το πρώτο φως της ημέρας, αλλά θα συνεχιστούν οι προσπάθειες κατάσβεσης από τα παρακείμενα πλοιάρια πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βούλγαρος διασωθείς έχει αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού, ενώ ο Τούρκος είναι καλά στην υγεία του. Από το υπ. Ναυτιλίας δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι έχουν επικοινωνήσει άλλοι τρεις -πιθανότατα Βούλγαροι- με βουλγαρική εταιρεία σεκιούριτι, λέγοντας ότι είναι εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένο χώρο.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στο Euroferry Olympia: Διασώστες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν δύο επιβάτες

Η στιγμή που φτάνουν στο λιμάνι οι διασωθέντες επιβάτες

Η επιχείρηση, όμως, είναι δύσκολο να γίνει, αφού όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γλυκοφρύδης, επικεφαλής της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, το πλοίο καίγεται ολοσχερώς και οι καπνοί είναι πάρα πολύ πυκνοί. Σε εξέλιξη εκτός από την επιχείρηση κατάσβεσης είναι και οι έρευνες στη θάλασσα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει στο νερό κάποιοι από τους αγνοούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Την ίδια ώρα μεγάλη ήταν κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει για το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, αντιρρυπαντικό σκάφος από την Πάτρα, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους. Επίσης υπάρχουν και παραπλέοντα πλοία καθώς και της ιταλικής ακτοφυλακής.

Τέσσερις επιβάτες του πλοίου στο νοσοκομείο - Μεταφέρεται και ένα μωρό

Η επιχείρηση διάσωσης των επιβαινόντων και η μεταφορά τους στο λιμάνι του νησιού ήταν όλη την ημέρα σε πλήρη εξέλιξη, με ορισμένους να μεταφέρονται άμεσα στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί τέσσερις επιβάτες στο νοσοκομείο Κέρκυρας, με καρδιολογικά, ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ενδέχεται να μεταφερθεί και ένα μωράκι.

«Η φωτιά έφτασε σε 15 λεπτά στο κατάστρωμα»

Την ίδια στιγμή συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών για τις εφιαλτικές ώρες που έζησαν εν πλω. «Υπήρχαν πολύ έντονες φλόγες, στο πλοίο επικρατούσε πανικός». Αυτή είναι η ιστορία των επιβατών του οχηματαγωγού Euroferry Olympia, σύμφωνα με όσα είπαν οι ίδιοι μετά τη διάσωσή τους από το περιπολικό Monte Sperone.

«Ο καπετάνιος του πλοίου, όταν ξέσπασε η φωτιά, πέρασε από όλες τις καμπίνες και συγκέντρωσε τους επιβάτες σε ένα μόνο κατάστρωμα», είπε στο ANSA ο κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους, Felice Lodovico Simone Cicchetti. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο «αλλά η εκκένωση δεν ήταν μια βόλτα στο πάρκο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Οι φλόγες ήταν απίστευτα ψηλές, ήμασταν λίγα μίλια μακριά από το πλοίο όταν συνέβη», είπε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε: «Η φωτιά ήταν τόσο μεγάλη και γρήγορη που μέσα σε πέντε λεπτά έγινε αδύνατη η διαχείριση για τους επιβαίνοντες».

«Ακούσαμε ότι η φωτιά ξεκίνησε στο αμπάρι, αλλά δεν είναι βέβαιο», είπε στον ΣΚΑΙ ένας επιβάτης. «Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να φτάσει η φωτιά στο κατάστρωμα», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση του πληρώματος τους έσωσε. 

Ο Ελληνας που σώθηκε δυο φορές από τις φλόγες 

Ενας οδηγός φορτηγού σώθηκε από τις φλόγες που τύλιξαν το Euroferry Olympia σήμερα τα ξημερώματα στην Κέρκυρα. Ωστόσο, είχε γλιτώσει και από άλλη μία τραγωδία με πολλούς νεκρούς, εκείνη του Νόρμαν Ατλάντικ. Ο ίδιος τόνισε πως το πλήρωμα ήταν πολύ οργανωμένο. «Μας ξύπνησαν προτούν φτάσει η φωτιά πάνω. Κατευθείαν μας έβαλαν στις βάρκες, ήταν ψύχραιμοι», δήλωσε.

Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο πλοίο του ήρθαν μνήμες από την πολύνεκρη τραγωδία του Νόρμαν Ατλάντικ, την οποία δεν μπορεί να την περιγράψει. Μονάχα αποκάλυψε πως τότε διασώθηκε με ελικόπτερο. «Δεν περιγράφεται. Όταν κοιτάς να σωθείς τι να περιγράψεις; Το καλό σήμερα είναι ότι δεν υπήρχε πανικός, το πλήρωμα ήταν πολύ ψύχραιμο και πάλι καλά γλιτώσαμε», είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA