Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986. Ο φόβος και η ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα έχει οδηγήσει πολίτες να προμηθευτούν χάπια ιωδίου. Εκτός από την αύξηση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, αύξηση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα. 

Αύξηση παρουσιάζεται στη ζήτηση ιωδίου στην Ελλάδα, με τους φαρμακοποιούς να συνιστούν ψυχραιμία. «Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα», δήλωσε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο MEGA.  Στην έκθεση σε ραδιενέργεια το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν στη παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι. «Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου», είπε ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας. Από 15 έως 30 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος - Ποια η δράση τους

Τι είναι τα χάπια ιωδίου και πώς δρουν

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από... ιώδιο που έχει και η θάλασσα. Το ιώδιο που παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της διατροφής στο αλάτι. Ωστόσο, η ανθρώπινη διατροφή περιλαμβάνει πολύ μικρότερες ποσότητες και για αυτό υπάρχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα που παρέχουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα σε έναν οργανισμό. Οσον αφορά στο πώς στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας; Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».

Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, πηγαίνει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Εάν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κάποιος φάρμακο ιωδίου, το ιώδιο δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς. Τα χάπια ιωδίου σύμφωνα με τις αντενδείξεις, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι ωστόσο πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA