Μενού
  • Α-
  • Α+

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και οι περισσότεροι Ελληνες ετοιμάζονται για το πέταγμα του χαρταετού. Ο χαρταετός είναι μια ελαφριά κατασκευή, σκοπός της οποίας είναι να πετά με τη βοήθεια του αέρα. Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού προέρχεται πιθανότατα από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

Στην Ελλάδα το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της - τα λεγόμενα κούλουμα, τα οποία σύμφωνα με μία εκδοχή ονομάστηκαν έτσι από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Απόκριας.

Διαβάστε ακόμη: Καθαρά Δευτέρα: Γιατί πετάμε χαρταετό και από πού προήλθε το συγκεκριμένο έθιμο

Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται από καλάμι, ελαφρύ ξύλο ή από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί. Επίσης υπάρχουν και οι υφασμάτινοι χαρταετοί, ειδικοί όταν φυσάει πολύς αέρας.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα, σύμφωνα με τη wikipedia, είναι:

  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς

Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Καθαρά Δευτέρα: Τι να προσέξετε στο πέταγμα του χαρταετού

Ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει το πέταγμα του χαρταετού να μη γίνεται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα: Τι κάνουμε αν μπλεχτεί στα καλώδια

Σε περίπτωση που την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός μπλεχτεί στα καλώδια, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει:

  • Μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα.
  • Μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση που θα χρειαστείτε βοήθεια, ειδοποιείστε τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ μέσω:

  • Των τηλεφωνικών γραμμών 800 400 4000 και 11500 (Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης & Βλαβών),
  • της εφαρμογής κινητού MyDEDDIEApp ή
  • της online δήλωσης βλάβης στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Εναλλακτικά, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής. Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από το πέταγμα των χαρταετών την Καθαρά Δευτέρα, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά την επικράτεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA